Edirne’de çarşamba günleri 1. Murat Mahallesi’nde kurulan Halk Pazarı’nda kışlık hazırlıkları başladı. Domatesin bollaşmasıyla birlikte fiyatların 15-25 lira seviyelerine gerilemesi, vatandaşları konserve ve salçalık alışverişine yöneltti.
Edirne Pazarcılar, Manavlar ve Seyyar Satıcılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Hasır, bu yıl özellikle Çanakkale ve Keşan bölgelerinde domates üretiminin yüksek olması nedeniyle fiyatların uygun seviyelere geldiğini söyledi.
Hasır, “Bu sene bolluk, bereket var. Domates fiyatı çok ucuz 20-25 TL , hatta 15 lira arası fiyatlar var. Halkımız da kışlık hazırlığını rahat rahat yapabilsin” dedi.
Pazarda kavanoz satışı yapan Mehmet Ali Boz ise mevsim itibarıyla kavanozlara ilginin başladığını ancak geçmiş yıllara kıyasla satışların azaldığını belirtti.
Boz, çalışan nüfusun artması ve ailelerin küçülmesiyle birlikte vatandaşların kışlık hazırlıklara daha az zaman ayırdığını ifade ederek, büyük kavanozlar yerine daha küçük boyların tercih edildiğini söyledi.
En büyük kavanozların kapaklı ve kullanıma hazır şekilde 18 liraya satıldığını belirten Boz, özellikle tek öğünlük menemen gibi hazırlıklar için küçük kavanozların daha fazla tercih edildiğini kaydetti.
Domates satan pazarcılar da vatandaşların genellikle birer, ikişer kilo domates aldığını, bazı vatandaşların ise kasa satın aldığını söyledi. Ancak esnaf, satışların geçmiş yıllara göre belirgin şekilde düştüğünü ifade etti.
Pazarcı, bunun temel nedenlerinden birinin alım gücündeki düşüş olduğunu belirterek, “İnsanlarda alım gücü yok. 25 lira bile olsa bir kilo alıyor, başka alamıyor” diye belirtti.
Pazarda kışlık hazırlık telaşı sürerken, uygun fiyatlı domatesler özellikle konserve, salça ve menemen yapmak isteyen vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor.
Mert Hamarat






