Selimiye Camii minareleri arasına 1950 yılından sonra yaşadığımız özel günlerde, o zamanlar şehrimizde yaşayan  vebu işi çok iyi bilen Hasan Köylüoğlu ve birlikte çalıştıkları Lütfü Şeremet isimli elektrik teknisyenleri tarafından, yerde kabloları hazırlabıp ampulleri takılarak oluşturulan mahyalar kuruluyordu.

Selimiye Camiinin minareleri arasına Ramazan, Kurban, 23 Nisan Milli Egemenlik ve 29 Ekim Cumhuriyet ve diğer milli bayramlarımızı kutlarken, bu günlerin anlamlarını belirten mahyalar asılıyordu. Bir süre devam eden bu mahya kurma işlemleri, daha sonra mahya kuran ustaların  vefat etmeleri ile, uzunca bir süre kurulamadı. Benim bu konuda yazdığım yazılar sonucu  Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2-3 yıldır İatanbul’dan getirttiği mahya ustalarına yeniden mahya kurdurma geleneğini başlattı. Bu durum da özellikle yaşlı Edirne’lileri fazlası ile memnun etti.

SELİMİYE’NİN MİNARELERİ ARASINA  BİR UÇAK MAHYASI KURULMUŞTU

Hatırladığıma göre, 1953-1954 yıllarında (tahminen o zaman 15 yaşlarındaydım) Selimiye Camiinin minareleri arasına bir uçağı sembolize eden bir mahya kurulmuştu.O mahyanın resmini de  Gazetemiz VATANDAŞ’ta yayınlamıştım. Yayınladığım bu fotoğrafı, Uçak Mahyasının kurulması sırasında mahyayı elektrik teknisyeni merhum Mustafa İşlekel ile birlikte hazırlayıp kuran  merhum elektrik teknisyeni Hasan Köylüoğlu’nun oğlu, sevgili okul arkadaşım, İnşaat Mühendisi Erdoğan Köylüoğlu’ndan almıştım. Erdoğan Köylüoğlu olayın orijinal fotoğrafını bana verirken, aşağıdaki hikayesini de benimle paylaşmıştı. Sevgili okurlarımızın da ilginç bulacakları bu hikayeyi kendileri ile paylaşmak istiyorum. Hikaye şöyle:

1930’lu yıllarda Edirne’den bir pilot yetişiyor. İsmi de Talat Bey. Talat Bey ayda 2 veya 3 defa uçağı ile eğitim uçuşuna çıkıyor. Talat Bey’in evi Edirne’de. Bu nedenle de uçuşları sırasında  Edirne’nin üzerinden geçiyor. Ve her geçişinde de  Edirne’deki evinde annesi ile birlikte oturan kız kardeşine hediye veya para vermek istiyor. Çok usta bir pilot olan Talat Bey, bu hediye ve parayı bir bez torbanın içine koyup, bir iple sarkıtarak, evin açık olan camlarından birinden odaya atıyormuş. Kız kardeşi de ağabeyi Talat Bey’in armağanlarını bu şekilde alıyormuş.

Talat Bey Edirne üzerinde yaptığı uçuşlarından birinde, aklında ani bir fikir ve vazgeçilmez bir istek oluşuyor. Selimiye Camiinin minareleri arasından uçağı ile geçmek. Derhal kafasında kendisini bu amacına ulaştıracak uçuş planları oluşturmaya başlıyor. O günkü rüzgar durumu hakkında meteorolojiden bilgiler edindikten sonra, bütün cesaretini toplayıp ilk kezbir pilot olarak minarelerin arasından geçmeyi başarıyor.

İşte Talat Bey bu projesini gerçekleştirdikten sonra, o zamanlar Talat Bey’in geçtiği caminin öndeki minareleri arasına özel günlerde mahya kuruluyordu. Bu mahyaları kuranlar ise  başta merhum Elektrik Teknisyeni Mustafa İşlekelolmak üzere, Merhum Elektrik Teknisyeni Lütfü Şeremet ve İnşaat Mühendisi Erdoğan Köylüoğlu’nun babası ElektrikTeknisyeni Merhum Hasan Köylüoğlu idi.

Bu ilginç hikayeyi Sevgili VATANDAŞ Gazetesi okurları ile ikinci kez paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyarken, çok değerli okul arkadaşım  İnşaat Mühendisi  Sevgili Erdoğan Köylüoğlu’na da sonsuz teşekkürlerimi  bir kez daha sunmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum.

BU UÇAK MAHYASI ÖNÜMÜZDEKİ KURBAN BAYRAMINDA TEKRAR SELİMİYE MİNARELERİ  ARASINA KURULMALI

Diğer taraftan çok değerli VATANDAŞ Gazetesi okurlarına bu güzel hikayeyi sunduktan sonra, aklıma bu konudabir öneri geldi. Önümüzdeki Ağustos ayının 21’inde başlayacak olan mübarek Kurban Bayramı bulunuyor. Bu dini Bayramımız için de muhakkak  Selimiye Camiinin minarelerinin arasına bir mahya kurulması düşünülüyor. Merhum pilotumuz Kahraman Talat Bey’i 64 yıl sonra bir kez daha anmak için, acaba Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Selimiye Camii minareleri arasına bu uçağı sembolize eden bir mahya kurulamaz  mı? Bu davranış Edirne’lilere de büyük bir jest olacaktır.

Başta Valimiz Sayın Günay Özdemir olmak üzere,  Edirne Vakıflar Bölge Müdürümüz Sayın Osman Güneren’e bu konuyla ilgilenip, gerçekleşmesinin sağlanmasını Edirne’li hemşehrilerimiz adına büyük bir hassasiyetle rica ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.