Tarihimizin en önemli zaferlerinden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109’cu yılını kutladık.

Osmanlı Devletinin Balkan Savaşı yenilgisi, Avrupa topraklarını terk etmek zorunda kalmasından sonra emperyalist güçler ülkemize son darbeyi vurmak için İngiltere, Fransa, Avustralya ve yeni Zelanda silahlı kuvvetlerinden oluşan güçlü, donanımlı orduları ile 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadasından topraklarımıza  çıkarma yapmak istedi.

İşgal güçleri Türk Ordusunun  milli  ve manevi gücünden habersiz kolaylıkla Boğazları geçip Rusya’ya yardıma ulaşmayı  amaçlayarak Rusya’yı kurtaracaklarını sanıyorlardı.

Umdukları gibi olmadı. 18 mart 1915 günü ülkesini savunmayı her görevin üzerinde tutan  fedakar halkımızdan  ilk darbeyi yediler.

Bugün Çanakkale Boğazının Gelibolu yarımadasında yazılan “Çanakkale Geçilmez” sözleri o günlerin anısına yazıldı.

Osmanlı Devletinin  sömürgeci güçlerce “hasta adam” diye tanımlandığı dönemde, bütün cephelerde yenilgiye uğrayan Osmanlı Ordusu, yurdun dört bir yanından her ırktan ve her yaştan fedakar, yoksul insanlardan oluşturuldu. Bu ordu Gelibolu’da yüz binlerce şehit verilerek dünyanın en büyük zaferi kazanıldı.

Çanakkale Zaferi Osmanlı Devletinin teslim olması, Mondros Mütarekesi ile topraklarının işgaline karşı başlatılan Kurtuluş Savaşı direnişinin başladığı zafer oldu.

Bugün acı anıları  ile “hey onbeşli onbeşli Tokat yolları taşlı. Onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı” dizeleri ile başlayan ağıtlar bugün dahi anılardan silinmiyor. Kentimiz dahil  yurdun dört bir köşesinden 15 yaşında gençlerin vatanını düşman işgalinden kurtarman için canlarını feda ettiler.

Bugün Çanakkale Şehitliğine gittiğinizde hayatının baharında şehit olanların mezarlarını görürsünüz.

Çanakkale  Savaşlarında kazanılan zafer Türkün milli uyanışının şahlandığı bunu sonunda bugün içinde huzur , içinde yaşadığımız ülkemize kavuştuğumuz zaferlerin başlangıç tarihidir.

Bu aynı zamanda Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün  kurtuluş  mücadelemizdeki önderliğinin başlangıç  zaferidir. Bugün ülkemizin her ferdi Çanakkale Savaşlarını yapıldığı yerlere giderek bu kutsal toprakların kurtuluşu için atalarımızın canları pahasına nasıl mücadele verdiklerini görüp ibret alması gerekir.18 Mart Çanakkale Zaferinin 109’ncu yılını  kutluyor , şehitlerimiz rahmetle anıyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.