“İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?”

Kadının değerini,kadının erkek ile eşit olup bir bütün oluşturan unsur olduğunu anlatan Atatürk'ün sözü ile yazıma başlayarak Kadınlar Gününü kutlamak istiyorum.

Kadın; insanı yetiştiren, ailesini, toplumu iyi yerlere taşıyabilen ve hayat sahnesindeki bütün rollerini başarıyla temsil etmeye çalışan önemli bir bireydir. Önce insandır, bireydir ve sonra da bütün zenginliğiyle hayatımızın her şeyidir.

Peygamber Efendimiz’in bir hadisinde yaptığı uyarı,kadınlara vermemiz gereken değeri anlatması bakımından çok önemli aslında;“ Kadınların haklarını yerine getirme hususunda Allah’tan korkunuz! Zira siz onları Allah’ın bir emaneti olarak aldınız"

Kadın; sadece anneliğiyle değil; bir birey olarak da görülmeli ve tek bir kimliğin içinde tanımlanmamalıdır.Çünkü kadın, sahip olduğu bütün rollerin yer aldığı zengin bir tanımın içinde hayat bulabilir ve gerçek değerini kazanabilir.

Geçmişten günümüze kadar, adını sevgi ve saygıyla andığımız kadınlar var: Havva anamızdan başlayarak, Peygamber Efendimizin annesi Hz. Amine, eşlerinden Hz. Hatice, Hz. Ayşe, kızı Hz. Fatıma; büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü yetiştiren Zübeyde Hanım ve daha birçok önemli devlet adamını yetiştiren kadınları sayabiliriz.

Kurtuluş savaşında cephede,savaş meydanlarında mücadeleler vermiş kadınlarımızı da burada anmak görevimiz olmalı.

İşte Kurtuluş Savaşı'ndaki Kahraman Türk Kadınları;

Şerife Bacı (Ö. 1921) ...

Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) (1884-1964) ...

Halime Çavuş (Kocabıyık) ...

Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö. ...

Çete Emir Ayşe (Emire Ayşe Aliye) ...

Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma) ...

Gördesli Makbule (1902-24 Mart 1922, Kocayayla/Akhisar) ...

Tayyar Rahmiye.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı.

1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Kadınlar gününün tarihçesine baktığımızda,8 Mart 1857’de New York’lu 40 bin dokuma işçisi kadın, daha iyi çalışma koşulları,10 saatlik iş günü, eşit ise eşit istekleriyle greve çıktı.

Patron, öbür işçilerin grevci kadınlarla dayanışmasını engellemek için fabrika kapısına kilit vurdu.

Fabrikada çıkan yangında,129 grevci kadın yanarak öldü.

İşte bu olaydan sonra 8 Mart tarihi Emekçi Kadınlar günü olarak Dünyada kutlanmaya başladı.

Kadınlar günü kutlu olsun...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.