İlimizin oyu en fazla olan partisi CHP ile başladığımız yazı serimize Ülkemizin oyu en fazla Partisi Ak Parti ile devam ediyoruz Partilerin Genel ve Yerel siyasette elde ettiği başarıları ve başarısızlıkları kaleme aldığımız yazılarımızda Siyasi yazılarımızda amacımız tenkit edip üzmek ve kızdırmak değil, görülmeyen veya düşünülemeyen yanlış ve hataların bertaraf edilmesini sağlamak ve yenilerin yaşanmasının engellenmesine yardımcı olmak.

Edirne'nin en büyük partisi olan CHP den sonra bugün de 2001 yılında kurulan ve 2002 yılında yapılan seçimlerde birçok siyasi partiyi baraj altında bırakarak hükümet kurma görevini elde eden Ak Parti yi ele alacağız .Bu seçimde % 8,7 oy gibi düşük bir oy almasına rağmen % 62,5 oyun baraj altında kalan partilerin oyları olarak çöpe gitmesi ile 1 Milletvekili elde etmişti. Böylece Ülke genelinde % 34.28 Oy alan 2 yıllık Siyasi Parti Hükümeti kurma görevini elde etmiş oldu. Parlamentoda kalma başarısı gösteren ikince Parti CHP de % 19.39 oy almıştı. Bu seçim Ak Partinin üç dönem ülkeyi yönetme görevini elde ettiği başarının başlangıç seçimiydi..

Ak Parti girdiği ilk yerel seçim olan 2004 mahalli idareler seçimlerinde de yüzde 41,7'lik oy oranıyla sandıktan birinci parti çıkarak 11'i büyükşehir olmak üzere 1950 belediyeyi kazanmasına rağmen Edirne de kıl payı ile denecek kadar farkla Edirne Belediyesini kaybetmişti,

2007'deki genel seçimlerde yüzde 46,58'lik oy oranına ulaşan AK Parti, Tunceli dışındaki 80 ilden milletvekili çıkarmayı başardı ve tek başına iktidar oldu.

AK Parti, 2009'da yapılan yerel seçimlerde de yine en fazla oyu toplayarak 10 büyükşehir belediyesi ile 1442 belediyeyi yönetme yetkisini vatandaştan aldı. 12 Eylül darbesinin 30'uncu yılına denk gelen ve 1982 Anayasası'nda değişiklik öngören düzenlemeye 2010'daki halk oylamasından yüzde 57,88 oranında "evet" oyu çıktı.3 Kasım 2002 yılında yapılan seçimle tek başına iktidara geldi. Henüz 15 aylık bir partiydi.

CHP, Edirne’de 2009 yerel seçimlerinde yüzde 57,1 oy oranıyla açık ara seçimleri kazanmıştı. Aynı seçimlerde AK Parti yüzde 31,7 oy oranıyla ikinci parti olmuştu. Edirne’de 2014 yerel seçiminde ise CHP’ nin aldığı oy oranı yüzde 36,85 iken AK Partinin aldığı oy oranı yüzde 29,96 olmuştu. AK Partinin 2014 yerel seçimlerinde Edirne’de yüzde 29,9 oy alarak 2009 seçimlerine göre CHP ile arasındaki farkı 6 puana indirdiğini görüyoruz. Bir önceki seçimlerde ise iki parti arasındaki fark 25,4 puan gibi yüksek bir oranı işaret ediyordu. Dolayısıyla CHP ile AK Parti arasındaki makasın 2014 seçimlerinde kapanmaya başladığı görülüyor.

YERELDE AK PARTİ İLE DEVAM EDECEĞİZ.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.