Yeni düzenlemeyle alkollü içki firmaları artık herhangi bir etkinliğe marka, logo, amblem veya ürün görselleriyle destek veremeyecek. Firmaların ticari unvanları ve ürünlerine ait tanıtıcı unsurların etkinliklerde, sosyal medya paylaşımlarında, yayınlarda ve çeşitli organizasyonlarda kullanılması yasak kapsamına alındı.
Düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri ise halk arasında “tekel bayi” olarak bilinen satış noktalarını ilgilendiriyor. Yıllardır kullanılan ve belirli markaları çağrıştıran sarı ve mavi renkli tabelaların kaldırılması ya da yeni kurallara uygun şekilde değiştirilmesi gerekecek.
Ayrıca iş yerlerinde bulunan alkollü içki dolaplarının üzerindeki ışıklı marka tabelaları, logo ve reklam unsurları da yasak kapsamına girdi. İşletmelerin vitrinlerinde, satış ünitelerinde ve iş yerlerinin dış cephelerinde alkollü içki markalarına ait tanıtıcı görsellere yer verilemeyecek.
MARKA KULLANIMINA SIKI DENETİM
Kanunla birlikte alkollü içki üreten ve pazarlayan firmaların isimleri, logoları, amblemleri ve ürün ambalajlarında yer alan ifade ve görsellerin iş yerleri içerisinde ve dışında bulundurulmasına da sınırlama getirildi. Böylece alkollü içki markalarının kamusal alandaki görünürlüğünün önemli ölçüde azaltılması hedefleniyor.
FERMENTE VE DİSTİLE İÇKİLERE YENİ KURAL
Düzenleme kapsamında fermente ve distile alkollü içkilere yönelik marka kullanımında da yeni bir ayrım getirildi. Buna göre fermente alkollü içki markaları distile alkollü içkilerde, distile alkollü içki markaları ise fermente alkollü içkilerde kullanılamayacak.
YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte alkollü içki sektöründe reklam, tanıtım ve marka görünürlüğü konusunda yeni bir dönem başladı.
İşletmelerin ve satış noktalarının belirlenen kurallara uyum sağlaması için gerekli düzenlemeleri kısa sürede hayata geçirmesi bekleniyor.
Bülent Sarıçiçek




