Kanunen yasak olmasına rağmen bazı vatandaşlarımız anız yakıp çevreyi kirletiyor en çok kendine zarar veriyor.Böylece tarlalarındaki tüm canlıları yok ediliyor .Hangi akla hizmettir bilinmez ,anız yakılarak tarladan  ne yarar sağlanıyor.

Bir kere anızların yakılması ile toprağın düzeyine yakın tüm canlılar yok oluyor.

Toprağın havalanmasını sağlayan ortam yok  ediliyor.Anızların yakılması ile  toprakta su ve rüzgar erozyonu artıyor. Toprakta yararlı organik maddeler yok oluyor.Bitkilerin büyümesin sağlayan karbon( C ) azotun  ( N)  kaybı artıyor .Bu zararlar  bilindiği halde yine anızlarımızı yakmaya devam ediyoruz.

Bu arada  tarla sınırlarındaki bitkiler ve canlılar da   yok ediliyor. Anızların yakılması yasak ve ceza gerektiren bir uygulama olması gerekmez mi?. Yangın için sulak yerlerde 244 lira  meskenlere yakın yerlerde ise bunu beş katı ceza uygulanması gerekiyor.

Bu yaptırıma rağmen bazı vatandaşların   anız yakılmasının önüne geçilmiyor.Bu bir anlamda toprağımıza fayda yerine zarar vermek olmuyor mu?

Anız yakılması sonucu  toprak erozyonunu önleyen sınırdaki  ve  tarla içindeki bitkiler de yok oluyor.Bu anız yakma sorunu ne yazık ki bölgemizde ve Kırklareli  çevresinde  daha sık görülüyor.Anızları yakılması  rüzgarın da etkisi ile çevredeki ormanlık alanların da yanabileceği kimsenin aklına  gelmiyor mu?

Kırklareli’ne Edirne  yolu çevresinde bir anız yangınına tanık oldum.Dumanın ve alevlerin ana yolu kapsaması araç sürücülerinin görüş mesafesini yok ediyordu.  Önümüzü göremez duruma geldik .O anda bir trafik kazası olabilirdi.Anız yangınlarından ilgililerin haberi olmuyor mu? Kendi yararımıza toplumun ortak değeri olan  güzel doğamızı  yok ediyoruz .Buna hakkımız yok.Anız yangınlarının zararları çiftçilerimize  detaylı bir şekilde anlatılalı

Son  yıllarda  tarlalarımızdaki çekirge ve diğer böceklerin ilaçlama ve orman yangınları ile yok ediyoruz.Onların toprağa zararlarından çok faydaları oluyor.

----------------

DOĞA SEVERLER BUNA DA EL ATMALI

Şehir  merkezinde doğanın katliamını önlemek için yoğun çaba harcayan , doğayı koruma derneklerimiz bir ara şehir dışına da çıkarak tarlalardaki anız yangınlarını da gündeme getirmeli. Çok kazanma tutkusu , aşırı gübreleme ,anızları yakma ile  topluma ve kendimize zarar veriyoruz.Eko sistemi bozuluyor.Tarım kuruluş yetkililerimiz bu konuda önlem almalı.Tarlalarımızdaki  canlıların da yaşam hakkı olduğunu, böylece  doğada dengenin sağlandığını unutmayalım:

Bir canlıyı yok ederken diğerlerinin topraklarımıza daha çok zarar vereceği de dikkate alınmalı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.