Atatürk’ün  ülkemizde  işgalcilere karşı kurtuluş mücadelesini başlattığı ,Bandırma vapuru ile Samsun’a ayak bastığı gün olan 19 Mayıs 1919 günü, bugün ülkemizde ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde milli bayram olarak kutlanıyor.

Atatürk  bu bayramı ülke geleceği için en güvendiği Türk gençliğine armağan etti.

Uzun zaman Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan bu milli bayram.Atatürk yılı olarak kabul edilen, askeri  darbenin   yaşandığı 1981 yılında darbe lideri  Kenan Evren tarafından yapılan değişiklik sonucu Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı adını aldı. Bu bayram 1926 yılında Gazi Günü adı altında ilk kez Samsun’da  kutlandı.  24 Mayıs 1935 yılında Atatürk Günü adı altında resmiyet kazandı. Beşiktaş Futbol Kulübü yetkililerinin  girişimi ile Fenerbahçe stadında kutlanan 19 mayıs bayramı bir spor günü haline geldi.Daha sonra değişikliğe uğrayan  Gençlik ve Spor Bayramı, eski coşkusu  gibi olmasa da günümüzde de ulusal  bayram  olarak kutlanıyor.Daha önceki yıllarda bu bayram nedeniyle yapılan kutlama törenlerinde gençlerin tüm spor etkinlikler sergilenir halk da bu etkinlikleri ilgi ile izlerdi

Böylece Atatürk’ün  gençliğe duyduğu güven  hatırlatılmış olurdu.

Ata’nın Gençliğe Hitabesi ve gençliğin cevabı okunarak gençlerin Atatürk’e duyduğu güven kamuoyuna  duyurulurdu.Bu kutlamalar bugün daha önceleri olduğu gibi coşku ile kutlanmıyor.Diğer  milli bayramlara getirilen  kısıtlama bu bayram için de uygulanıyor.Tüm bu olumsuzluklara rağmen gençlerin Atatürk’e duyduğu sevgi ve bağlılık  devam ediyor.Gençlerin siyasette adını duyurma imkanı olan bir seçim arifesinde  kutlanan Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor  Bayramı daha büyük önem kazanıyor.Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin  bayramı kutlu olsun.

-----------------

ÖZLÜ SÖZLER

Ben sporcunun zeki ve ahlaklısını severim.

M.Kemal Atatürk.

------------------

Arkadaşlar,  gençliğe bakın Türk milli bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin

M.Kemal Atatürk           

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.