Ulu Önder Mustafa  Kemal Atatürk.ülkede siyasi tansiyonun yüksek olduğu  siyasi   tartışmaların  arttığı bir zamanda, CHP karşıtı partilerin mahalli seçimlerde başarı kazandığı günlerde  tren yolculuğu ile  Trakya seyahatine çıktı.

Atatürk  bu seyahatinde Edirne öncesi Kırklareli’ne uğradı.Orada da CHP muhalifi yoğun çalışmalar vardı. Daha sonra 21 Aralık günü Edirne’ye geldi.Edirne halkı Atatürk’ü yoğun ilgi ile karşıladı,bağrına bastı.

Trakya’da Selanik doğumlu  olan Mustafa Kemal Atatürk her zaman  Edirnelilerin sevgi odağı olmuştur. Edirne’de kaldığı sürece bugün Belediye binasında olan  bir odada kaldı. Meclis salonunda toplantılara katıldı. Edirne’de okulları ziyaret etti .

Öğrenciler Atasını bağrına bastı. Bugün Edirne Belediyesi dış duvarında olan Atatürk’ün Edirne gezisi ile ilgili fotoğraflar.Atanın Edirne’de nasıl halkla bütünleştiğini ,kenetlendiğini gösteriyor.

Ulu Önder kentimizde korumaya dahi gerek duymadan toplum arasında  rahatlıkla   dolaştı.  Edirne halkı  kentimizde kaldığı sürede  kendisine kol kanat gerdi.Halkla sohbet ederek askerlik hatıralarını ve Edirne  ve geçmiş yıllarla ile ilgili anılarını anlattı. Bu arada depremden büyük zarar gören Selimiye Camisini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı ve oradaki yazılar konusunda  imamlara soru yöneltti.

Depremden Selimiye  minareleri zarar görmüştü.Hemen onarılması konusunda emir verdi.Tarihi kent Edirne’de bir müze açılmasına öncülük etti.

Atatürk Edirne’de olmaktan çok mutluydu.Ülkede baş gösteren olumsuz gelişmeleri unutmuş gibiydi Edirne halkını sıcak ilgisi Atatürk’ü endişelerinden uzaklaştırmıştı.Bu arada Menemen’de gelen acı olay, Teğmen Kubilay’ın gericiler tarafından katledilmesi.ilçede baş gösteren kalkışma Atatürk’ün  Edirne’deki mutlu yaşantısını yok etti.

Bu kalkışmaya büyük tepki gösterdi.kendisinin büyük katkı  yaptığı bir Cumhuriyet rejiminde böyle irticai faaliyetlerin olması onu çok üzdü gün Edirne’de üzgün bir şekilde ayrıldı.Atatürk’ün  daha sonra Edirne’ye  gelme fırsatı olmadı.Halkımızın Atasına olana olan sevgisini görmek isteyenlerin  bir kez olsun  belediye  diş duvarlarında Atanın  Edirne gezisi sırasında çekilen resimlerine bakmaları yeterlidir.Acaba hangi lidere böyle sevgi gösterilmiştir. Atatürk’ün Edirne’ye  gelişinin yıldönümünde belediyede kaldığı odası ziyaretçi akınına uğrar .

Okullardan gelen gençler  Atasına bağlılığını bir kez daha belirtir. Atatürk sevgisi yok olmaz  gittikçe artar.Dünyada birçok lider unutulup gitti.Ulu önderi  yok saymak isteyenler bugüne kadar amaçlarına ulaşamadı  bundan sonra da ulaşamayacaklardır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.