Edirne kış aylarında  kar bir yana yeterli oranda yağmur dahi almadı.Böylece toprak suya hasret kaldı.

Bu mevsimde aralıklarla devam eden yağışlar “kuraklık son buldu” diye yorumlanamaz.Bir çiftçimizin dediği gibi “Bu aylarda yağan bahar yağmurlarının toprağın alt kısmına inmesi çok zor.Yağış sonrası tarlamı sürmek için gittiğimde toprağın altının kuru olduğunu gördüm.

Bu da gösteriyor ki, kış aylarının yağışı yaz yağışlarına benzemiyor.Yağan yağmur toprağın üst tabakasında kalıyor.Hava sıcaklığının da  bu mevsimde yüksek olması nedeniyle yağışın toprağa  etkisi azalıyor.”görüşünde.

Bu da gösteriyor ki, bu yıl kurak bir mevsim geçireceğiz.Nisan ayanda gelen yağışlarne kadar kuraklığı önleyecek  bekleyip göreceğiz.

Kuraklık dikkate alınıp gerekli önlemler alınmazsa, gerek içme suyunda gerekse  tarla sulamalarında zorluklarla karşılaşmak kaçınılmaz olur.

Özellikle çok suya ihtiyacı olan çeltik gibi  ürünlerin sulamasında farklı çözümler  getirilmesi  gündeme gelmeli.

Bölgemizde suda tasarruf her alanda yaygınlaşmalı.İçme suyunda sıkıntı yaşayan Keşan belediyesi evlerde kullanılan suda tasarruf sağlamak için  her eve fazla su sarfiyatını önleyecek bir aparatı ücretsiz  olarak dağıttı.

Aynı yöntem kentimizde de uygulanması yararlı olur.

Tüm uyarılara rağmen su tasarrufuna gerekli özeni göstermiyoruz.

Bu konu okullarda öğretmenler tarafından  öğrencilere  de anlatılmalı.Böylece öğrenciler ailelerine de tasarruflu su kullanma önerisinde bulunur.Bu arada su tasarruf konusu belediyeni abonelere verdiği  su faturası ödeme  belgelerinin bir kenarında yazı ile uyarı şeklinde  duyurulabilir.

Onun yanında  şehrin belli yerlerinde  suyun idareli kullanılması konusunda afişler asılabilir.

Bahar ayında gelen kısa süreli yağışlar  kuraklığı önleyecek şeklinde  bir beklenti olmamalı .

--------------

FIKRA

CİMRİ

Nasrettn Hoca’nın tanıdıklarından biri hem çok cimri,hem de çok boşboğazmış.hoca ona muhtaç almamaya dikkat edermiş.Hoca ile cimri komşusu bir gün pazarda karşılaşmış.

Cimri:

”Yahu hoca,  demek sen parayı çok seviyorsun bunun bir nedeni var mı.?”

Hoca boşboğazlığı sevmediği için lafı kısa kesmek istemiş.

“Nedeni olmaz olur mu dostum? Elbette bis sebebi var.O da senin gibilere muhtaç olmamak” demiş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.