Bu kaçıncı bayram?..

Biri gelirse, biri gidiyor, ömürleri tükete tükete gidiyor hem de.

Hepsi çocukluğumuzun anılarına taşıyor insanı. O ne mutluluk, o ne sevinç. Hele yeni bir şeyler alındıysa sormayın!... Yeni ayakkabısıyla yatanlar… bile olurdu o zamanlar.. Hani derler ya “Nerde o eski bayramlar..” abartılı bir söylem olsa bile gerçekten bambaşka duygularla yaşanırdı.

Evin içi ve dışı temizlenir, banyolar yapılır, tıraşlar olunurdu.Sabah namazında kalkılır, camiden yani bayram namazından dönecek olan baba dört gözle beklenirdi. O arada en son olarak avlu süpürülürdü. Sonra gelsin, kutlamalar ve el öpmeler. Şekerle dolan cepler Biriktirilip hemen harcanan bayram harçlıkları…

Son yıllarda bayramlar tatil gibi düşünülmeye başlandı ve uzak yerlere gitmeler, bir bakıma evden kaçmalar…

Gece bayram namazı için davul çaldı mı? Bilmiyorum. Ama sabah sabah bahşiş toplama işi başladı. Olay eski gelenekleri yaşatmak için olmalı.

Gün ışımıştı., uyandığımda. Camdan şöyle bir baktım. Ortalığı sis bastırmıştı. Sonra sonra sis açıldı, güneş parladı. Bayağı bir bayram havası yaşandı, ilk gün. Kurban kesebilenler ibadetlerini yerine getirme telaşı içinde koşturup durmuşlardır.

Çocukluğumuzda amcam keserdi. Kesmesi, yüzmesi, parçalayıp gereken yerlere dağıtılması… bayağı yorucu bir iş, ama ibadet. Yıllardır sürmekte.

Bence insan yerine kurban kesilmesi olayı, insanlık tarihinin en önemli devrimi. Bu arada şunu da vurgulamak isterim. Bizler Önce akrabalara, sonra yakın komşulara giderdik. Önceki bayramlarda çok uzak mahallelerden küme küme gelip kapınızı çalardı. Ancak birkaç bayramdır bunlar yok. Bu da sevindirici bence.

Bu bayram buruk bir bayram olarak yaşanmakta. Bilindiği gibi katillerin gencecik askerlerimizi şehit etmişlerdi. Yanlış anımsamıyorsam bir günde 32 can gitmiş acılar diplerinde yaşamıştık. Hemen ardından gelen Van Depremi bu kez de başka acıları taşımıştı yüreklerimize.. Doğa bizi bir kez daha cezalandırmıştı. Can kaybı çok.. Mal kaybı daha çoktu özellikle Erciş’te. Bu nedenle Anlı şanlı Cumhuriyet Bayramımız da buruk geçmişti.

Yani özellikle bu bayramda “Bayram gelmiş neyime/kan damlar yüreğime…” türküsünü mırıldanmak gerekli, sanıyorum. Acıyla, hüzünle, üzüntüyle hem de…

Bereket kurtarma ekipleri çok iyi çalışarak 230 kişiyi hayata döndürdü. Yardımlar çığ gibi ve çabucak ulaştı. Çünkü 74 milyon kalp orada tek kalp olmuştu.

O yardımdan dönen askerlerimize bile terör örgütünün piyonları ateş etmekten, pusu kurmaktan çekinmemişti. İnsan olan insan bile olayı açıklayamaz. Günahsız insanlara ve askerlik görevini yapan Mehmetçiklere el kaldırmak ha!.. Kimsenin gücü yetmez buna. Kurtuluş savaşımızdan örnek alsalar iyi olur gibime geliyor. Terörle bir yerlere varılsaydı…sanırım insan kalmazdı ortalıkta. Akıllarını başlarını toplama zamanı geldi de geçiyor bile. Dolduruşa ve gaza geleler de bir noksanlık görür gibi oluyorum. Bu akıl noksanlığı da olabilir…

Cumhuriyet Bayramını kutlayanlar da olmuştu. Kısmen de olsa törenler yapıldı yine de.O zamanlar açılan pankartlardan iki söylem beni etkilemişti. Paylaşalım diyorum:

 “Cumhuriyetimiz enkaz altında.”

 “Teröre lânet Yaşasın Cumhuriyet.”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Festivalinizin bir bölümünü ekranlardan izledim. Vize Haber gazetesinde gördüm. Vize için bulunmaz bir nimet ve organizasyon. Bir Vizeli olarak mutlu oldum sevindim.

Bir yönüyle de üzüldüm. Çünkü ben de bir Edirne’de ikamet eden bir Vizeliyim. Çocukluğumuz ve gençliğimiz oralarda geçti. Ancak nüfus kaydım hala oralarda.

Neden üzüldüğüme gelince: Hatırlanmadığım için üzüldüm.Vize-haber gazetesinde bir süredir köşe yazarlığı yapıyorum. Ülke çapında dergilerde yazılarım ve şiirlerim yayımlanmakta. Cumhuriyet Gazetesinin 2. Sayfasında bir süre önce otuza yakın yazılarım çıktı.

Birkaç sene önce makamınıza da yeni kitabımla uğramıştım. Destek olursunuz sanmıştım. İlgilenmediniz bile. Bir Vizeli olarak o tavır da beni üzmüştü.

Yani festivallere davet edilmemi beklerdim. Ne yazık ki on bir yıldır böyle bir şey olmadı.

Amacım olayı duyurmak haberiniz olmasını sağlamaktır…

Umarım olaydan haberiniz olur. İşiniz çok biliyorum ama kültür müdürünüz olduğunu da biliyorum. İyi bayramlar…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.