Tarihi, Kültürel ve Doğa Harikası Kent...

Osmanlı'ya 92 Yıl Başkentlik yapmış İl...

Geleceği ve Gelişimi Turizme bağlı Mutlu İnsanların Diyarı...

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Kadim Şehir Edirne...

31 Mart 2019 tarihinde, tüm ülkede olduğu gibi Edirne'de yaşayanlar da kentin belediye başkanını ve birlikte kenti yönetmeye talip olan belediye meclis ve il genel meclis üyelerini seçecekler.

Partiler seçimde nasıl başarılı oluruz, nasıl kentin belediye başkanlığını alırız ? Gibi sorulara yanıt ararken, kent halkı ise 'İyi bir Belediye Başkanı ve Ekibi Nasıl Olmalı?' sorusunun yanıtını arıyor.

Edirne'nin altyapı ve üstyapı sorunları,

Yatırım ve istihdam teşvik sorunları,

Hala taşıma suyla dönen turizm,

Hala panayır havasından çıkamayan Kırkpınar,

Halen çözülmemiş içme suyu ve kanalizasyon sistemi,

Bir türlü yapılamayan hava alanı ve gelmeyen hızlı tren,

Adı 'Yeni Yerleşim' olmasına rağmen, plansız ve oransız süren kentleşme,

Edirne'nin başlıca bazı sorunları.

Şehirler kendimizi yurttaş olarak, katılımcı ve kendi hikayesini yazma hakkı olan insanlar olarak açığa çıkarttığımız yerlerdir.Şehirler sadece en eski kurumlar değil, aynı zamanda en dayanıklı olanlardır.

Edirne'nin sorunları ancak bilinçli, liyakat ve ehliyet sahibi kişiler ile çözülebilir.

Ancak mevcut sistemde, siyasi partilerde aday seçimi günümüzde demokratik yöntemlerden ve kişilerin yeteneklerine göre değil, daha ziyade merkezden ve genellikle parti liderinin kararı ile gerçekleşmektedir.

Buna rağmen her seçim döneminde belediye başkanı  ve meclis üyesi olabilmek için büyük bir yarış yaşanıyor.

Bu çaba gerçekten kentin birikmiş sorunlarına fedekarlıkla çözüm bulma arayışından mı ortaya çıkıyor?

Yoksa bu makamların kendilerine kazandıracaklarından mı?

Kenti yönetmeye talip olanların hedefi nedir?

Bu hedefleri gerçekleştirmek için hangi projelere sahip ve daha önemlisi bu projeleri hangi kadroyla hayata geçirmeyi planlamaktadırlar?

Kenti bir dönem yönetmeye talip olan Belediye Başkan Adayları ,  mahallenin abisi ve ablaları olmalıdırlar. Mahallenizdendirler. Çevrenizin bir parçasıdırlar, Seçilecek adayın; şehrini seven, halkın içerisinden gelen, dürüst, ilkeli, çalışanlarına ve halka adil ve yapıcı çözümler bulan, şaibesiz, kenti için  mesai saati gözetmeksizin canla başla çalışan, ileri görüşlü ve teknolojinin imkanlarını kullanan, çevreyi ve ekosistemi koruma amacı olan bir başkan adayı olmalıdır. Belediye başkanlarının bunları yapması gerekir. Lağımları onarırlar, yolları çalıştırırlar. Bunları yapmanın sağ ya da sol bir yolu olmaz.

Ayrımcılık ve kayırmacılık gibi ucuz politikadan uzak, şeffaf ve cesur olmalıdır. İyi belediye başkanı, iyi ekip kuran başkandır. Ancak bu niteliklere sahip başkan ve ekibi, çevreci, modern ve çağdaş bir kent yaratabilir ve şeffaf bir belediye ortaya çıkarabilir.

Kentin Belediye Başkanı öncelikle tüm kentte yaşayanlara eşit davranmalı, ortak paydada buluşabilmeli ve her şeyden önemlisi adil olmalı, bölgesel olarak yapacağı hizmetlerde tarafsız kalabilmelidir. Kimsenin din, inanç ve kimliğine bakmadan eşit olmalı ve kentte yaşayan herkesi hemşehrisi olarak sahiplenebilmelidir. Öncelikle rantı değil, nitelikli, yeterli ve eşit hizmet üretimini amaçlamalıdır

Belediye'yi, Başkan ile birlikte yönetmeye talip olacak ekip, işadamları, konusunda başarılı hekimler, işlerinde başarılı mimar, mühendisler, şehir plancıları, ziraat mühendisleri, başarılı bürokratlar ve sınır ili olmamız sebebi ile komşu ülkelerle iyi diyaloglar kurabilecek yabancı dil bilen insanlardan oluşmalıdır. Belediye meclis üyeliğini bir çıkar unsuru  olarak kullanmamalıdır.

Özetlemek gerekir ise , Belediye Başkanı mutlaka kent halkının önüne hizmet derdi olan, kentin geleceğini düşünen çok iyi bir kadro ile çıkmalıdır. Belediyeler uygulamacıdır, problem çözerler. İşleri yoluna koymalıdırlar, yoksa işlerinden olurlar ; olmalıdırlar.

Sonuç olarak Belediye Başkanı hangi partiden aday olursa olsun, aday oluyorsa çok büyük risk alıyor demektir.

İstemediği ve yanında başarılı olacağına inanmadığı insanları, yanına almama cesaretini gösterebilmelidir.

Ancak o zaman lider olduğunu fark eder ve toplum tarafından fark edilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.