Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  halkın okuma alışkanlığı kazanması için şehir içi minibüs duraklarına halkın okuduğu kitapları başkalarının da okumasını sağlamak için dolaplar koydurdu.Üzerine de “ Al oku bırak okunsun” ibaresini yazdırdı.Bu kentimizde  kültürel hizmet için  önemli girişimdi. Bir süre sonra  bu hizmet önemini kaybetti.

Okunmak için buralara konulan kitap ve dergiler okumak için  alındıktan sonra geri gelmez oldu.Bugün bakıyoruz  bu dolaplar bazı sorumsuz kişilerce çöp kutusu gibi kullanılıyor.Bu durum Edirne gibi kültür düzeyi üst seviyede olan bir ilin insanlarına yakışmıyor.Belediye başka illerde bulunmayan bir hizmet yapmış.

Vatandaşların ellerindeki kitapları başkasının da okumaları için imkan sağlamış.

Bu amaçla halkımız kitaplarını buralara koymuş.Sen o kitapları okuyup tekrar geri getirmen gerektiği halde bunu yapmayıp kendi malın gibi alıyor geri getirmiyorsan .Bu doğru bir tavır olmaz.Kitaplar alındığı gibi okunmasının ardından tekrar yerine koyulması gerekir.Şimdi bakıyorum kitap konması gereken dolaplar bom boş.Bu hizmete tekrar canlılık kazandırmak,dolaplara konulan eserlerin tekrar geri  dönmesi gerektiği halkımıza anlatılmalı.Dolapların üzerindeki yazı da bunu anlatmada yeterli olmuyor.Bu görev konusunda daha açık ve uyarıcı yazıların yazılması gerekir.Minibüs duraklarında bekleyen, bu konuya duyarlı vatandaşların da  bu soruna sahip çıkmaları lazım.Benim de onlarca kitabımı koyduğum dolaplarda  kitaplarımın daha sonra  geri gelmediğini görmek bana üzüntü verdi. Daha acı olanı bazı kişiler buralardan kitapları alıp çöp kutularına attığı söyleniyor.

Bu doğruysa çok yazık.Bu tür kişiler Edirne gibi kültür düzeye yüksek bir ile yakışmaz.Halkımız  ve üniversite öğrencileri de bu  görevi sahiplenmeli.Kitaba,okumaya  ilgisi olmayan   insanların medeni olamayacağını  herkese kabullenmek zorunda.Kitaba düşmanlık insanlığa medeniyete düşmanlıktır.Belediye Başkanı Gürken da   bu   görevinin önemini bir kez daha  halkımıza hatırlatmalı.Kitap dolaplarının çöplerin atılacağı yer olmadığı uyarısında bulunmalı.

---------------------

PAZARLARDA  DAHA ÇOK  DENETLENMELİ

İlimizde çarşı ve pazarların yeterince denetlenmediği konusunda çok şikayet geliyor.Halkımızın  bu zor koşullarda aldığı ürünlerde   mağdur olmaması için çarşı pazarlarda  daha sıkı denetim yapılması  gerekiyor.Özellikle komşu ülkelerden gelenlerin pazara hakim olduğu  dönemlerde  bu denetimler daha da önem kazanıyor.Pazarlardaki satışlarda yerli halka gerekli ilgiyi göstermeyen,  gelen yabancıları kazıklama yolunu seçenler tespit edilmeli.

Sayıları çok az da olsa bu kişiler  Edirne pazarının kötü tanınmasına neden olabilir, güvensizliği artırır.Nitekim bunu emareleri de görülüyor:Bazı medyanın da körüklemesi ile ilimize gelen yabancıların çevre illere yöneldiği  iddiaları var.

Buna meydan verilmemeli.

Bunu zararını daha önceki yıllarda çok çektik.Bir daha tekrarlanmamalı. Diğer taraftan  esnaf dernek yöneticilerine de  bu konuda büyük görev düşüyor.Meslektaşlarının zarar görmemesi için bu işi sabote etmek, kolay kazanç sağlamak isteyenlere  imkan vermemeleri gerekir.Edirne’nin iyi  imajını yok etmeye kimsenin hakkı yoktur.Bir turizm kenti yolunda ilerleyen Edirne için bu güven çok önemlidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.