OSB ile neden ilgilenmiyorsun hocam? Diye soran bir okuruma 2009 yılında yazmış olduğum bir köşe yazımı tekrar paylaşarak bu konuda oldukça gayretli biri olduğumu anlatmak istedim bu gün. İşte on yıl önce kaleme aldığım yazım. Değişen ve gelişen durumları siz bulun.

Büyük param olsa, yatırım olarak fabrika kurup iş yapacak olsam inanın Edirne OSB yi tercih etmem. Vallahide etmem, billahi de etmem.

Bir kere iş adamı yatırım yapacağı yerde kendisi için bazı kolaylıkların olup olmadığını araştırır. Teşvik var mıdır, enerji fiyatında indirim var mıdır, vergi muafiyeti var mıdır, KDV indirimi var mıdır, sigorta indirimi var mıdır?

Bütün bunların bulunmadığı ve olmasının da mümkün olmadığı Edirne Organize sanayi bölgesine neden yatırım yapayım?

Hadi bunları göğüslemeyi göze alayım ve Edirne OSB ni gezip burası ile ilgili gözlemler yapmak istesem ve OSB nin kapısına gelsem inanın geri döner ve o tarafa bakmadan giderim.

5 metre genişliğindeki bozuk bir yoldan geldiğiniz OSB kapısındaki insanı iten görüntü benim geri dönüşümün en başta gelen sebebi olur.

Ne bir tabela, ne bir fikir alacağınız ve bilgileneceğiniz insan veya büro.

Bu da yatırıma engel ikinci sebep.

Edirne merkeze gelip OSB yetkililerini buluyorum ve durum hakkında bilgi alıyorum.

Bana yıllardan beri bu işin sürdüğü ve istenilen duruma bir türlü gelemediği, bir tek fabrikanın çalıştığı ama kapasitesinin % 50 dahi olmadığı söylense.

Maliye Bakanının bile caba göstermesine rağmen 63 parsellik OSB de halen 10 tane bina yapılabildiği ve Maliye Bakanının beş yıl önce attığı temelin ayni şekilde durduğunu öğrenirsem.

İşte bu da üçüncü sebebi.

Şimdi öze gelelim ve benim gibi bir cıbılın iş adamı olma şansının olamayacağı gerçeği ile durumu açıklamaya çalışalım ve buraya umutlarını bağlamış olan ve bir gün burada açılacak olan fabrikada çalışacağım diyerek avunan insanların boş hayallere kapılmasına engel olalım.

Gerçeği söyleyelim yani.

Burası teşvik kapsamına alınmadığı veya kısmi yani mahallî bir teşvik sistemi uygulanmadığı takdirde burası bu halinden daha olumlu bir hale gelemez.

Hele hele siz burasını görünüş olarak bile olsa cazip hale getirici bir düzenleme yapmıyorsanız ve mera görünümünden ve köy yolu konumundan çıkaramıyorsanız, bu iş olmaz ve boşuna beklemekten öte gitmez.

En güzel ve görüntüsü en göz alıcı yerler nizamiye kapıları ve giriş kapılarıdır.

Yeni yapılan apartmanlarda ilk önce buralarda insanın gözüne hoş gelen düzenlemeler yaparlar ki müşteri çok gelsin veya gelen memnun olsun.

Otellerde en güzel yerler giriş yolları ve kapıları ile lobilerdir.

Neden? İnsanların gözüne hoş görünsün ve referans teşkil etsin diye.

Bir anlamda buraya yatırımcı çekmek esnaflıkla eş değerdedir.

Müşteri bekliyorsun, yatırımcı bekliyorsun.

Böyle olursa da hep bekleyen ama bir türlü kavuşamayan konumunda kalırsın.

Bir nebze de olsa umudum vardı OSB den ama kalmadı inanın.

Bu şekilde olmaz ve bir an önce bu konuda planlamalar ve düzenlemeler yapılmalı.

Biz yerinde tanıtamadığımız bir yeri nasıl dışarıda tanıtacağız ki.

Neresini resimleyip büyük ajans sitelerine gönderebilirsiniz buranın.

Hiç kimseyi karalamak veya görevinde başarısız göstermek değil amacım.

Bir Edirneli olarak ve bu konuyu yakinen takip eden bir basın mensubu olarak haber yapıp köşeme taşıdım bu konuyu.

İnsanlarımız adına beklentim vardı çünkü.

Buranın bir an önce işler hale gelmesini bekleyen ve iş umudu ile yıllardır bu hayali kuran insanlarımızı sevindirmekti niyetim aslında.

Ama ben sevinemediğim gibi bu insanlarımıza da sevindirici haber veremiyorum ne yazık ki

İnşallah bir atılım gerçekleşir ve Maliye Bankının bile halledemediği Lalapaşa ve Süloğlu çevresi için kısmi teşvik sistemi çıkartılabilir. Bir babayiğit siyasetçi başarır belki bu işi.

Aslında tek umudun bu olduğunu da bilmekte yarar var. Aksi halde boş hayallerin peşinde koşan biri konumundan kurtulamayız ne yazık ki…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.