Bir süreden beri boşu boşuna Enez Ovasını işgal eden binlerce yabani ahlat ağacına, kaliteli armut aşısı yapılarak bunların Enez halkına meyve olarak dönüştürülmesi konusunda yazdığım yazılarla, büyük bir çaba sarf ediyorum.

İlk çalışmamda yıllar önce, Enez’e çok yakın bir bölgede  Edirne Zirai Araştırma Enstitüsüne yaptığım öneriler sayesinde, yüzlerce yabani ahlat ağacına armut aşısı yapılmasını sağlamıştım.

Geçtiğimiz Pazar günü de Gülçavuş Köyündeki yazlığımdan, alış-veriş yapmak amacıyla Enez’e giderken, yine aşılama yapılmış olan alanın önünden geçtim. Bu sırada gözüm aşılama sahasına takıldı. Daha önce geçtiğimde üzerleri armut dolu ağaçların, Enez’e gelen turistler tarafından ve bölge halkınca tamamının toplanmış olduğunu gördüm. Pek tabii olarak bundan büyük bir memnuniyet duyduğumu söylemek istiyorum.

Enez dönüşü yolun bu kesimine geldiğimde arabamdan inerek, aşılama alanında bir inceleme yaptım. İncelemem sonunda; aşılanan alanın daha birkaç misli büyüklüğündeki geniş bir alanda, yüzlerce aşılanmayı bekleyen yabani ahlat ağacının beklediğini gördüm. Ve bunu Edirne İl Ziraat Müdürlüğü yetkililerine duyurmayı bir gazetecilik görevi olarak kabul ettim.

ESKİDEN HER TARLADA

BİR CEVİZ AĞACI VARDI

ŞİMDİ İSE YABANİ AHLAT!

Çocukluk yıllarımdan hatırlıyorum. Her çiftçinin tarlasının içinde ulu, büyük bir ceviz ağacı bulunurdu. Yazın tarlasında çalışırken yorulan çiftçimiz, yorulunca bir süre dinlenmek üzere ağacın altına yatarak dinlenirdi. Ya şimdi? Bu ceviz ağaçları ekili ürüne gölge yapıp, verimi azalttığı gerekçesi ile, maalesef kesildiler. Ve onların yerlerini bugün hiçbir faydası olmayan, ahlat ağaçları kapladı.

Şimdi bu konuda uzman olan tüm tarım görevlilerine ve arazi sahiplerine düşen görev; bu faydasız ağaçların yerine ya yeniden çok yararlı ve ekonomik değeri yüksek ceviz fidanları dikmek, ya da bu ağaçlara armut aşısı yapmak olmalı. Bu şekilde bu çalışmalardan hem çiftçilerimiz, hem de Enez halkı büyük bir yarar sağlamış olacak.

Çok değerli okuyucularımız ve yetkililerimiz de,  bu faydalı önerimizi olumlu bularak, onaylayacaklardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.