Amasra maden bölgesinde meydana gelen 41 vatandaşımızın ölümüne neden olan kaza tüm halkımızı yasa boğdu. Dileğimiz o ki, bir daha böyle elim kazalar olmasın, gerekli önlemler alınsın.

Ülkemizin başka yörelerinde de maden bölgeleri var.Oralarda da böyle kazalar oluyor.Son yıllarda çıkarılan yasalarla bu kazaların önüne kısmen de olsa geçilmiş oldu.  Bu arada ilimizin de bazı yörelerinde linyit madeni çıkarılıyor.Bu madeni elde etmek için  yer altına galeriler açılıyor,derin çukurlar açılıyor.Buralarda çalışan işçilerimizin de hayati tehlikeleri var .Onların yaşamları  da dikkate alınmalı.

Bugüne kadar bölgemizde olan maden kazalarında göçük altında kalarak ölen işçilerimiz oldu.Bu gerekli tahkimatın yapılmamasından , uygun olmayan veya kapalı olan yerlerden kömür çıkarılmasından kaynaklandığı  şeklinde geçiştirildi.

Bu son yaşadığımız felaket madenlerle ilgili daha etkin önlem alınması gerektiği  iyice anlaşılmış olur.

------------------------

BİR BAŞKA TEHLİKE

Bölgemizdeki maden sahalarında insanların yaşam tehlikesi dışında bir de maden sahalarında  doğanın katledildiği  görüntüleri var .Ben  köşe yazılarımda bunu defalarca gündeme getirdim.Doğanın katledilmemesi için önlem alınması talebinde bulundum.

Örnek vermek gerekirse. Uzunköprü ilçemizin Malkara ilçesi sınırına yakın köyleri olan Çavuşlu, Harmanlı, Süleymaniye  ve çevredeki  köylerinde uzun  yıllardan bu yana  linyit madeni çıkarılıyor:Böylece bölgenin yakıt ihtiyacı  oradan karşılanıyor.Maden sahipler  kömür elde ettikler  yerlerde açılan çukurları yine eski haliyle düzleyerek teslim etmeleri yasa gereği olduğu halde  buna dikkat etmiyorlar.

Maden sahaları savaş alanı gibi çukurlarla kaplı.Meralar, ormanlık alanlar yok oluyor.Yöre halkı bu konudan şikayetçi  Köy halkının merada gezen hayvanları bu çukurlara düşerek telef oluyor. Bölgedeki sular kirleniyor.Kömür ocakları köyün yerleşim alanına iyice yaklaştı Yasa gereği,ancak iki kilometreye kadar yaklaşılması  zorunlu olmasına rağmen  açılan galerilerinin köy evlerine  daha da yakın olduğu yolunda şikayetler var.

Yetkililer hem bu durumun hem de tahrip edilen mera konusunda köylülerin yakınmalarını dikkate alıp gerekli inceleme yapmaları yararlı olur.

Kıymetli vakitlerinden fedakarlık yaparak  buralarda gerekli inceleme yapıldığında köylülerin şikayetlerinde  ne kadar haklı olduğunu gözleri ile göreceklerdir.

-----------------

FIKRA

NASIL ŞÜKRETMEYEYİM?

Nasrettin Hoca bir gün eşeğini kaybetmiş.Eşeğini ararken bir yandan türkü mırıldanıyor, arada bir de “şükürler olsun ”diyormuş.

Bunu gören komşularından biri:

“neden ikide bir şükürler olsun diyorsun hoca” demiş.

Hoca:

“Nasıl şükretmeyeyim? Ya ben de eşeğin üstünde olsaydım?" Diye cevap vermiş.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.