Toplum olarak  halkın ortak  yararına olan konularda demokrasisi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi birleşme ortak hareket etme alışkanlığı kazanamadık.

Toplum arasında  bencillik,  sadece kendi hakkımızı ön planda tutma, başkalarını hakkını yok sayma alışkanlığınız günlük yaşamımızda olduğu gibi ata sözlerimizde de yer almıştır ”Önce can, sonra canan, Benden sonra tufan,Beni sokmayan yılan bin yaşasın “özdeyişleri toplum arasındaki  bencilliğin  örnekleridir.

Bunun yerine herkesin hakkıyla yetinme alışkanlığı kazanması,buna toplumun saygı göstermesi halkın hakkına rıza göstermesi  daha huzurlu yaşamasını sağlar,herkes  kendi hakkıyla yetinir.

Bu demokrasinin huzurun da daha da yaygınlaşmasına neden olur.

Bizim hakkımızın bittiği yerde, başkalarının hakkının başladığını unutmamalıyız.

Toplumda yaygın olan  bu bencillik tutkusu dinimizce de yasak olmasına rağmen, toplum arasında bir araya gelip örgütlenmeyi, ortak hak aramayı da engellemektedir.  

Toplumda birlikten güç doğar anlayışı bazı siyasilerce  halka yanlış anlatılmaktadır.Bu hak arama  yasalara karşı gelme şeklinde topluma  lanse edilmektedir.

Bu ,toplumu korkutmaya yönelik uygulamadan  çekinen, konu hakkında yeterli bilgisi olmayan toplu hak aramaya  kuşkulu bakan insanlar sendikalara, meslek kurumu örgütlerinde yer almaya çekinmektedirler.

Bunun  topluma tanınan yasal bir hak olmasına rağmen ”Bana ne ben öyle yerlerde görülmek istemem” anlayışı ile hareket edenler hakları zedelendiğinde bakıyorsunuz hakkını arayacak  bir yer arama peşine düşüyor.

Onun için, toplumda ben anlayışı yerine ortak yararımız olan meselelerde biz olmanın, ortak hareket etmenin yararlı olacağını kabul etmeliyiz.”Bir elin nesi iki elin sesi var” sözcükleri de birlik olmanın  faydasını ifade etmektedir.

Birbirine yardımda başka ülke insanlarına örnek olan, dayanışmayı seven halkımız ne yazık ki, toplumun geniş kesiminin yararına olacak konularda aynı duyarlılığı  yeterince gösteremiyor.Haksızlığa uğradığında da ne yapacağını şaşırıp hakkını alacağı makam ve yer peşine düşüyor .

Bunda da gücü yetmediği için eli boş dönüyor.Günümüzde yasal hakların aranması bir maliyet gerektiriyor.Bu maddi gücü olmayan çok insanımız hakkından feragat etmek zorunda kalıyor.Eğer bir toplumsal dayanağı bulunmuş olsa o kurum  hakkını aramada kendisine  yardımcı olacaktır..

  Ülkemizde gündemde olan hak ihlali  olaylarında görülen ,haksızlıklar yaşanmaktadır.Haklının değil güçlünün geçerli olduğu  durumlarda  kişilerin ve  toplum yararına olacak hakların elde edilmesinde bir araya gelmenin zorunlu olduğu gerçeğini toplum her geçen gün daha iyi anlamaktadır

Demokrasilerde hakların elde edilmesinde bundan başka yöntem yoktur Demokratik kurallar çerçevesinde herkesin bu hakkı kullanabileceğini, bunu için bir engel olmadığını unutmamalıyız.

-----------------

FIKRA

UÇSA DA ,YÜRÜSE DE KEÇİ

Fıkra bu ya,  bir köyde  inadım inat  diyen, kendi fikrinden başka kimsenin fikrini kabul etmeyen  bir  avcı arkadaşı  ile   birlikte  ava çıkmış.

Bu arada dağın eteğinde bir karaltı  görmüşler.

Her zaman kendi görüşünde ısrarcı olan avcı arkadaşına, gördükleri karaltının keçi olduğunu iddia etmiş.

Arkadaşı ise bunun kartal olduğunu savunmuş,keçinin oraya çıkmasının mümkün olmadığını söylemiş.Avcıların kartaldı,keçiydi iddiası sonrası gördüklerinin ne olduğunu anlamak için  birisi tüfeğini ateşlemiş.Bu sesi duyan kartal havalanmış..

Bunu üzerine gördüklerini kartal olduğunu savunan avcı arkadaşına:

Gördüklerinin kartal olduğunu savunan avcı

“Bak gördün mü kartalmış” demiş.

Kendi fikrinde ısrara devam eden diğer avcı dediğim dedik tavrına  devam ederek:

“Vallahi o uçsa da keçi ,yürüse de keçi” diyerek keçi inatlığını sürdürmüş.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.