Bir bölgenin, ilin tanıtımında sadece o bölgeye has ürünlerinin  geniş alanda   tanıtımının  büyük  yararı  oluyor.

Bir zamanlar sadece Edirne ile anılan beyaz  peynirimize yeterince  sahip çıkamadık.

Bu alanda teknolojiyi  sahiplenip ürün kalitesinde  büyük atılım yapan  modern tesisleri kurarak  ürün çeşidini artıran Çanakkale’nin Ezine ilçesi bugün  peynirin merkezi haline geldi.

En önemli gıda ürünümüz olan peynirle  şimdi  o bölgenin  reklamı yapılıyor.

Uzun yıllar ismi Edirne ile anılan Edirne peyniri  ikinci planda kaldı.Yöresel ürünlerin tanıtıldığı fuarlarda  ilimizi yeterince tanıtamıyoruz.

Edirne bu tür etkinliklerde kısıtlı sayıda ürünle  tanıtımına karşın bazı iller  ürünlerin teşhiri için açtıkları onlarca sergi alanıyla  kendi yörelerini daha çok tanıtıyor.

Edirne’de hediyelik eşya ürünlerinin satıldığı çarşılara gittiğinizde Edirne’yi temsil eden hediyelik eşyalarının büyük bölümünün başka illerde imal edildiğini görürsünüz.

Son yıllarda Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen  bölgesel ürün imal edilecek kurslarla kendi ürünlerimize sahip çıkma alışkanlığı kazanmaya başladık.

Edirne Kırmızısı,Meyve sabunu,ismi Kavala olmasına karşın Edirne’de yapılan  kurabiye,Edirne ciğeri tarihi eserlerimizle birlikte Edirne’nin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına katkı yaptı.

Bunların yanında  bölgemizi tanıtacak sayısız ürünler var.Osmanlı’dan miras kalan gaziler helvası , farklı ürünlerden yapılan Deva-i Misk,son yıllarda büyük ilgi gören,ilimizin iki köyünde yetişen ,çok verimli olan Fıstığı daha geniş alanda tanıtabiliriz.

Özellikle Meriç ilçemizin Nasuh Bey ve Ali Bey köylerinde üretile fıstık bölgemizce tanıtılması zorunlu olan  ürünlerimizin bazıları.

Fıstık üretici köylülerimiz kendi imkanları ile ürünlerini pazarlama çabasında. Kumlu topraklarda yetişen çok sulanması gereken  bu ürün ilkbaharda ekilip yaz aylarının sonunda hasadı yapılıyor.Farklı ekipmanla ekim hasadı  yapılıyor.Çok masraflı bir ürün, Fakat diğer yörelerde yetişen fıstıklara bakıldığında   daha çok verimli .Bu üründen farklı amaçlarla yararlanması halinde bölge halkına büyük  yarar sağlayacak.Bunun için devletimizin  bu ürünün yetişmesine katkı yapması,destek olması  lazım.

Bölge ürünlerini tanıtımda görev alanların da  tanıtımda destek vermeli.Tarihi eser alanında ülkemizin en zengin ili olan Edirne,yöresel ürünleri çeşidini artması,bunların tanıtımı ile turizm ve ticaret alanında  daha gelişmiş bir il  olabilir.Yeter ki,  tüm kurumlarımızla  bu konuyu sahiplenelim,olduğu ile yetinmeyelim.Günümüzün zor koşullarında rekabete ayak uyduramayan illerin gelişmesi mümkün olmuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.