Edirne’de Pazar günü yapılan köylülerimizin ürünlerinin yer aldığı  Köylü Pazarının her geçen gün geliştiğine satılan ürün türlerinin artığına tanık oldum.Özellikle ceviz üretimi  bölgemizde çok artıyor.Bazı meralar orman vasfını kaybettiği için  ceviz ekim alanı oluyor. O nedenle pazara baktığımda ceviz pazarlayan üreticilerimizin sayısı  çok artmış.Satılan cevizler piyasanın en kaliteli cevizleri.  Onun yanında kadınlarımızın evlerde yaptığı kışlık yiyeceklerin çok olduğunu gördüm.Armut,elma,sebze çeşitleri ile  Edirne bir üretim merkezi haline gelme aşamasında.

Klasik ürünlerle geçimini sağlayamayan köylülerimiz başka ürünlerle  geçinme çabasında. Yine meyve ve çiçekçilik de gelişme yolunda.Bu bölgemiz ekonomisinin gelişmesi için  çok olumlu.Devletin de yardımı ile  Edirne bir sebze ve meyve merkezi olabilir.

Böylece ülkenin en büyük pazarı olan İstanbul’da söz sahibi olabilir. Bu gelişmeler Edirne dışında tüm Trakya’da görülüyor.Bölgemizdeki verimli topaklar  buna çok elverişli.Yeter ki devletimiz girdi fiyatlarında destek versin ve bölgede sulama imkanları çoğalsın.O zaman yakınımızda olan ulaşım gideri diğer bölgelere oranla düşük olan Trakya İstanbul’un önemli bir pazarı konumuna gelir.Halkın daha modern çiftçilik yapması nedeniyle  ürün kalitesi ve çeşitliliği her geçen gün artıyor.Bölgemiz siyasiler bunu da gündeme getirip  bu alanda devlet desteği sağlanmasının yolunu bulmalı.Bunu için bölgede ürünlerin uzun süre  saklanması için  soğuk hava depoları,açılmalı.Güneş enerjisi için talep olmalı.Onun dışında bölgemizde baraj ve gölet yapılması gündeme taşınmalı.Bunların sağlanması için başta siyasi partiler ve kitle örgütlerimiz seferber olmalı.Tarlalardan bir ürün yerine iki ürün alınma imkanı var.Bu alanda  yeni ürün türleri konusunda projeler yapılmalı.Bu sağlandığı takdirde.Bölgemizde tarla satışları son bulacak, göç eden köylüler yine köylerine dönecek.Edirne ekonomisi de  turizmin yanında  tarımda da büyük atılım yapacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.