Ülkemizde son yaşadığımız deprem felaketi  deprem bölgesi dışındaki illerin de  ana konusu olmalı.”benim ilim deprem kuşağı dışında burada deprem olmaz” anlayışı geçerli olmamalı.

Bunu doğru olmadığının  çeşitli örnekleri var.  Deprem olmayacak yerlerde  geçmiş yıllarda büyük depremler olmuş.,Edirne de bunlardan biri.

 Bir asır önce yaşanılan büyük yıkıma neden olan  depremin günümüzde de olmayacağını kim garanti edebilir.?

Depremlerde en büyük zararı konutlar ve içinde yaşayan insanlar  görüyor.

Bir ömür geçireceğimiz, içinde huzur ve güven içinde olmamız gereken binaların sağlıklı ve depreme  çok dayanıklı olması gerekir.

Bölgemizde  konutları denetlemekle görevli olanların bu görevini yeterince  yapıyor mu ?

Bu alanda  gerekli  denetimler eksiksiz olarak  yapılıyor  mu?  Konutlarımızda kullanılan inşaat malzemeleri istenilen düzede mi?

Tüm bu  konular  bölgemiz için de geçerli olmalı. Avrupa ülkelerinin toplamından  daha fazla müteahhidin bulunduğu,  bu işin yapılması için hiçbir öğrenim gerekmeyen bir işte suiistimal olmayacağına kim garanti verebilir.?

Rantın dönebileceği bu işlerde yapanlar görevlerini  layıkıyla yapıyor mu?

İnşaat  sektörünün en geçerli  ve akçeli iş olduğu, rekabetin yaşandığı bir zamanda  kolay kazanma yolunu seçip  depreme dayanıksız binaları  da yapacağı   göz ardı  edilemez .

İlimizde de konutların depreme dayanıklı olup almadığı konusunda da yakınmalar var.

Ne yazık ki, bu talepler  yeterince dikkate alınmıyor.Rantın  en geçerli  çözüm olduğu, bir işte yasal olmayan işler de yasal kılıfına uydurulabiliyor.

Bu arada görevini yeterince yasal sınırlar içinde yapan güvenli konutlar inşa eden   müteahhitlerimizi bu konuda görevli olanlar tenzih ederim.

Ülkemizde büyük yıkım yapan, halkımızı acılara boğan  son deprem, herkesi oturduğu konutların ne kadar sağlıklı olduğu konusunda endişeler yarattı. Yüksek katlı binaların altında bulunan işyerleri denetlenmeli .kolonları kesilip kesilmediği kontrol edilmeli. Özellikle inşaatlarda kullanılan malzemeler  istenilen  düzeyde  olup olmadığı   incelenmeli.

------------

KENT KONSEYİ TALEPLER DİKKATE ALINMALI

Tüm illere ve bölgemizde kentlerin sorunlarını  özellikle  binaların sağlıklı olup olmadığı konusunda duyarlı kadrolardan oluşan   kent konseylerimiz var.

Bölgemizde de  Kent Konseyi kendi alanında önemli, başarılı  görevler yapıyor.Mahalli idarelere ve diğer kurumlara  kentin sorunları konusunda uyarılar yapıyor.Mahalli yönetimlerin pek sıcak bakmadığı işlerine müdahale ediyor dediği  kent konseylerinin uyarıları dikkate alınmalı.Dileğim o ki, bu depremin ardından  Edirne’deki çarpık yapılaşma konusu , Kent Konseyi tarafından gündeme getirilecektir.Bu konu tüm illerde olduğu gibi ilimizde de önemli konu olarak dikkate alınmalı.

Eminim ki, yapılan denetimler sonunda  bir çok aksaklıklar ,  yapılaşmadaki  eksiklikler tespit edilecektir.Bu konuda deneyimi olan  bir uzmanla  Edirne  içinde bir tur attık .Ben bu konuları bilemem onun anlattıklarına göre  ilimizin yapılaşmada çok eksiklikler var, konut alanları sıkı denetimden geçirilmeli.Edirne belediyesi  denetimlerindeki eksiklikler  konusu uzun yılardır gündemde.İlimizdeki  binalarda yapı denetimi sağlıklı bir şekilde yapılıyor mu?

Rantın ön planda olabileceği,  bu sorunlar ne yazık ki bölgemiz için  de geçerli.

Konutlarda yaşayan insanlarımızın huzur içinde yaşaması için yapıların denetlenmesi  sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.Yaşadığımız son deprem felaketi  bu alanda görevli olanların şapkalarını önüne  koyup  yaptıkları işlerin ne derece sağlıklı olup olmadığını   gözden geçirmelerini, denetim yapanların  da  görevlerini  eksiksiz yapıp yapmadığı   gündeme getirmeli.Belediyeler de rutin işleri dışında bu  konuyu  tartışmalı .Bu alanda denetimleri  farklı sebeplerle yerine getirmeyen  personelleri konusunda önlem almalı.Çünkü depremin ne zaman nerede  olacağı belli olmaz.

-----------

İŞİN SIRRI

At çalmak amacıyla bir ahıra giren hırsız yakayı ele verir.

Atın sahibi merakla hırsıza sorar:

“Bu at hırsızlığın sırrını bana söyler misin.Eğer söylersen seni serbest bırakacağım” der.

At hırsızı bu teklifi, kabul eder.

At sahibini göz önünde atın yularını çözer gemini vurur.

Atın üzerine binip dörtnala uzaklaşırken at sahibine şöyle bağırır:

“işin sırrını öğrendin mi, işte böyle.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.