Bahar ayları geldiğinde Edirne köylerinde  bir biri ardına yağmur duaları yapılır.Bunların bazıları tek köy olarak bazıları ise birkaç köy bir araya gelerek.yağmur yağması için dua edilir.Sadece ilimize has olan bu geleneğe başka yörelerde  rastlanmıyor.

Eğer yeterli yağış oluyorsa  bu kez  bu mevsimde rahmet düştüğü  bereket olduğu için  yağmur duası yerine şükür duası yapılır.

Hafta sonunda 6 köyün katılımı ile Korucu köyde  yağmur duası yapıldı  Küçük Döllük,Hıdır Ağa,Hasan Ağa. Kara Yusuf Menekşe Sofular köylerince ortaklaşa gerçekleşti. Köylerde yapılan  böyle günlerin daimi  konukları meslek kurum temsilcileri siyasi parti mensupları muhtarlar   duada yer aldı .

Günümüz ekonomik şartlarında böyle bir yağmur duasının maliyeti yüksek oluyor.  Yapılacak dua için  harcanan yiyecek masrafını  köyler ortaklaşa  yapıyor..

Bu azımsanacak bir masraf değil.Ekonomik durumu iyi olan köyler ise  bu görevi tek başına üstleniyor.

--------------------

 DUADA ATATÜRK’ÜN ADI ANILMADI DİYE TEPKİ GÖSTERİLDİ

Korucu köyünde yapılan yağmur duasında  CHP Edirne Milletvekili  Okan Gaytancıoğlu,İl Genel Meclsi Başkanı Mehmet Geçmiş ve partililerin de aralarında bulunduğu bir ekip yağmur duası yapan hocanın duada Atatürk’ün adının anılmadığı için tepki gösterdi.

Bu türedeki etkinliklerde genellikle  rahmetli Ata’mızın  andın  duada anılmasına karşı davranıyor.Bazı din adamlarımız bu konuda duyarlı davranmıyor  Atanın Adının .anılmasına gerek duymuyor.Birçok  dini kurumların üst yöneticileri dahi Atanın adını anmaya gerek görmüyor  Bu sorun  ülke genelinde daha  yaygın hale geldi. Edirne’de bölgesindeki din adamlarını uyarmak  bu meseleyi çözmez.

Ancak  bu alanda en yetkili kurum olan  Diyanetin alacağı bağlayıcı kararla sorun çözülebilir.Buna gerek duyulmadığına göre dualarda bazı işgüzar din adamlarının  böyle davranmasını doğal karşılamak gerekir.

---------------------

DAHA YARARLI AMAÇLA KULLANILAMAZ MI?

Yağmur dualarının böyle yemekli toplantı haline getirmek yerine oraya yapılan masraf daha yararlı hizmetlerde kullanılamaz mı? Örneğin bu masrafın bir kısmı ile  fidan dikilip yeşil alan yaratılamaz mı.? Çünkü yağmur her zaman ağaçlık yeşil alan olan yerlere  yağıyor.Böyle fiziki,  oğal ortam oluşmadığı zaman yağmur beklemek mümkün olmuyor.Komşu ülkelere ve ülkemizin ormanlık alanlarında yağmurun çok yağması bundandır.Daha önceki yıllarda batı sınırlarımızda daha geniş ormanlık alan olduğu zamanlarda  bu bölgeden  gelen yağmur bulutları bugün olduğu gibi ilimiz sınırlarından ormanlık alana yayılmaz   bölgemize bol yağış bırakırdı. O ormanlık alanları tarla açmak için yok ettik. Aslında din adamlarımız da bu konuyu  gündeme getirmeli.Dua etmek için  ilahi böyle masrafa gerek var mı?  Buraya harcanacak para ile daha yararlı hizmetin olması  gerekmez mi? Bu sözlerimden yağmur duasına  karşı olduğum sonucu çıkarılmamalı.Önemli olan bu   dinen de faydalı  daha  hizmetin  daha kalıcı hale gelmesi. Bunların başında da çevrenin yeşil alanla donatılması geliyor.Bu hem sağlığımız açısından, oksijeni bol ortam yaratarak, hem de yağışların artması için önemli..Yağış koşulları uygun olan yörelerin neden yağış aldığını iyi incelemek gerekir.Din adamlarımızın da halkımızın çok  duyarlı olduğu bir konuya daha dikkatli yaklaşmaları gerekmez mi.?

Bazı din adamlarımız Atamızın adının anılmasını ihmal etmiyor.

Özet olarak belirtmek  gerekirse gelenek haline gelen yağmur duası giderleri bir yemekle geçiştirme yerine daha faydalı yerlerde kalıcı olacak hizmetlerde kullanılmalı din  adamlarımız da bunda önderlik etmeleri faydalı olur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.