Her bölge halkının farklı geleneği vardır.O zaman geldiğinde halk o gelenek etrafında odaklanır.Hıdrellez, bölgemiz adıyla kutladığımız Kakavanın ayrı bir güzelliği var.

Özellikle Roman vatandaşlarımız bu geleneğin sürdürülmesinde, kalıcı hale gelmesinde büyük katkıları oluyor.Bu geleneğin ta, eski Mısır’a kadar giden farklı efsanesi var.

O günlerden bu yana  baharın müjdecisi olan bu gelenek aralıksız  sürdürülüyor.Kakava komşu illerde de kutlanmasına karşın   en görkemli, büyük katılımla ilimizdeki  tarihi Sarayiçi semtinde Kakava ateşi yakılarak kutlanıyor.

Bu etkinliğe yurt içi ve yurt dışından insanlar büyük ilgi gösteriyor.Kakava ateşi çevresinde  Roman  halkımız oyunları ile ayrı bir renk katıyor.Bu kutlamalar 6- Mayıs sabahı da devam ediyor.Erken saatlerde Tunca Nehri çevresine gelen vatandaşlar  nehir suyu ile yüzlerini yıkayıp   dileklerde bulunuyor .Yılın bereketli geçmesi  arzulanıyor. Mahalle halkı da bu etkinliğe katkıda bulunuyor.

Ateş yakılıp evlerin kapılarına bu günün simgesi olarak ağaçlardan kesilen dallar asılıyor.Her geçen yıl daha büyük coşku ile kutlanan Kakava ulusal basının yanında uluslararası basında da gündem konusu oluyor.Devletin ve mahalli idarelerin bu etkinliği sahiplenmesi ile Kakava uluslararası bir etkinlik konumuna gelecek.

Kakava genel adıyla Hıdrellez başka illerde, Balkan  ülkeleri ve Türki, cumhuriyetlerinde de  kutlanıyor.Baharın  müjdecisi bereketli geçmesi için dileklerde bulunuluyor.  

------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ.?

İLK TOPLARI BURAK SAVAŞINDA KULLANDIK

Tarihimizde denizde topla yapılan ilk savaş Burak Deniz Savaşıydı. Türk donanmasının  uyguladığı topla savaşmak şekli dünyada ilk kez oluyordu.Türk donanmasının 10  düşman  gemisini  topla batırması olayı dünya denizcilik tarihine geçti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.