İlimiz sınırları içinde yüz binlerce dönüm toprağın satıldığı biliniyor. Ne yazık ki, bu konu siyasilerimiz ve tarım kurum temsilcilerimizce unutulmuş görünüyor. Tarım ile geçinemeyen vatandaşlarımız tarlalarını satmak, geçimini başka yoldan sağlamak zorunda kalıyor. Toprak köylülerimizin en önemli geçim kaynağıdır.

Toprakları elinden çıkan köylüler ata mekanını da terk edip başka yörelere göç ediyor.

Bakıyoruz bu nedenle köy nüfusu gittikçe azalıyor.

Geçim zorluğuna düşen köylülerimiz sanayi bölgelerini mesken ediniyor.

Uzun yıllar birlikte yaşadığı komşusunu  yakınlarının mezarının bulunduğu yerlerden başka yerlere gitmeleri gurbete alışık olmayan  bölge insanlarımızın  benimseyebileceği   bir yaşam tarzı değil.Ne yazık ki, geçim zorlukları köylülerimizin büyük kentlerin varoşlarına  göç etmesine neden oldu.

Daha önce Anadolu’da başlayan köyden şehre göç Trakya’yı da kapsadı,.Şehirlerimizde köylü mahalleleri oluştu.Ülkemizin tarım alanında en önemli üretim merkezi olan köylülerimizin şehirlere göç etmesiyle tarlaları ekilmez hale geldi, evleri harabeye dönüştü.Bakıyoruz bazı köylerimizde ikamet edenlerden çok göç edenler var.Avrupa ülkelerinde de daha önceleri köyden şehirlere göç sorunu yaşanmış.Bunun zararlarını,köylülerin topraktan koparılmasının ekonomiye zararını  anlayan  yöneticiler köylüleri tekrar topraklarına dönmesi için  teşvik önlemleri almış.,böylece şehirden köylere dönüş  dönemi başlamış.Şehirlerin imkanlarının köylülere de sağlanması  ve tarıma desteğin artırılmasının sağlanmasıyla ülkemizde de  şehirlerde güç koşullarda yaşayan köylülerimiz yeniden ata toprağının bulunduğu köylerine dönebilir,böylece köylerimiz  harabe haline dönmekten kurtulup eski güzelliğine kavuşur.

------------------

AZ TOPRAKLI KÖYLÜLER  DESTEKLENMELİ

Köylerden kentlere göç edenler genellikle az toprağı olan vatandaşlarımız toprağından geçimini sağlayamadığı için  kentlere göç etmeyi çare olarak görüyor. Bu durumda olanlar daha sonraları pişmanlık duyup köylerine dönmek isteseler de köylerde geçinme imkanı olmadığı için dönemiyorlar.

Onun için devletimiz az toprağı olan köylülerimize destek verip onların köylerde yaşamasını sağlamalı.

---------------------

FIKRA

İÇİM  RAHATLADI

Turistlerin ardı sıra bir yankesici kiliseye dalar,ne varsa toplar,gözü bir  ara papazı saatine takılır,onu da aşırır, Bunun sonunda rahatsız olup kiliseye günah çıkarmak için gider.

-“Yankesici papaza” günahım saat çalmak ”der

Papaz:

“Sahibini tanıyorsan günahtan kurtulmak için sahibine iade etmelisin”

Yankesici:

-“Evet efendim tanırım, saati alınız size vereyim”

Papaz:

-“hayır ben istemem.”

Yankesici:

-“Vermek istedim kabul etmedi.”

Papaz:

 -“Madem ki saati verdiğin halde kabul etmedi o halde saat senin malın olur”

Yankesici:

-“Teşekkür ederim içimi rahatlattınız papaz efendi.”

--------------

ÖZLÜ SÖZ

İnsanlar balık gibidir,balık sudan çıkınca

İnsan insanlığında çıkınca ölür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.