Benim de bir türlü bırakamadığım sigara paketindeki yazıları okuyalım önce:

Şu yazılar var:

ALO 171

Sigara bırakma danışma hattı

KRONİK BRONŞİT

Sigara kullanımı—Her aldığımız nefesi zorlaştıran yaşamda KRONİK BRONŞİTE neden olmaktadır.

TÜTÜN DUMANI

Kansere yol açtığı bilinen 70’ten fazla madde içerir

Sigara içmek öldürür hemen bırakın

18 yaşını doldurmayanlara satışının cezası hapistir.

Bu sözler uyarıcı ve dikkat çekici. Ancak ne denli etkili, o konuda yapılmış bir araştırma, bilmiyorum, duymadım. Uyarıları okuyan , göz gezdiren uyan var mı? Yoksa okumayan daha çok mu? Özenilecek bir yanı yok ama, gel de anlat ya da “Hadi anlat bakalım!”

Alışkanlık deyip yetinemeyiz. Alışkanlıklar nasıl kazanılıyor? Şöyle bir düşünelim bakalım.

Çocuklar gelişirken türlü dönemlerden geçer. Üç yaş ve civarında inatçılık ve bağımsızlığını kazanma devresi bu dönemin tipik özelliklerindendir Bu dönemde anlayış ve yardım görmezse edinilen alışkanlıklar sonraki bölümlere aktarılabilir. Ömür boyu sürebilir.

İkinci dönem buluğ çağıyla başlar. Yine inatçıdır. Bağısız olmak ve yaşamak tutkuya dönüşür. Arkadaş ve karşı cinse ilgi başlar. Başına buyruk olmak ister. Otoriteye karşıdır. Beklenmedik davranışlar edinebilir. Bir an önce yetişkinliğe erişmek çabaları başlar. İşte sigaraya başlamanın sırası şimdi gelmiştir. Yetişkin olduğunu kanıtlamanın bir yoludur, sigara kullanmaya başlamak…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.