Sağlık çalışanlar günümüzde en mağdur olan kamu kesimi durumunda . Bu meslek mensupları iki yılı aşkın   pandemi döneminde  çok sayıda arkadaşlarını  kurban verdi..

Daha önce sağlıkçılar için hükümet tarafından verilen sözler yerine getirilmedi.

Sağlık çalışanları görevleri sırasında saldırıya uğradı şiddete maruz kaldılar,öldürüldü.

Bu konuda seslerini duyurmak amacıyla Genel Sağlık İş Sendikası üyeleri  ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sağlıkçılar  bu amaçla 1.Sultan Murat Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması ile seslerini duyurmak istedi.

Haklı nedenleri olmasına rağmen sağlıkçıların  bu eylemine katılım  yeterli değildi..

Diğer meslek örgütleri toplantılarında da  gördüğümüz  az sayıda  katılımı ne yazık ki, burada da gördük.

Doktorların bir bölümü bu hak arama eylemine katıldığı halde bazıları görevlerini sürdürdü, Arkadaşlarına  destek vermeye gerek görmedi .

Geçmiş yıllarda  işçi sınıfının en görkemli eylemi olan 15-16 Haziren işçi hareketinin yıldönümünde  bu tür az katılımla  yapılan bir eylemle  seslerini duyurmaları  haklarını elde etmeleri çok zor.

Sağlık çalışanları  haklarına kavuştuğu   zaman  bugün eyleme katılanları  dışarıdan  gülümseyerek seyredenler, onlardan önce haklarını kabulleneceği  bilindiği halde ne yazık ki, kendilerini yakından ilgilendiren haklı  ve yasal  girişimde  arkadaşlarının arasında yer alma cesaretini göstermediler..

Eyleme katılan bir hekimin dediği gibi,  demokratik haklarını  kullanmalarına  rağmen meslektaşları arasında bu tür hareketlerin gereksiz olduğunu, yapılmaması gerektiğini iddia edenler bunun   boşuna çaba olur  diyenler  de olmuş.

Tıp alanında hizmet veren,bugüne kadar   hizmetleri  sırasında çok  haksızlığa maruz kalan, kültürlü, bilinçli bir kesimin  haklı bir nedenle yapılan  bir eylem böyle ilgisiz  kalındığı  zaman haklarını elde etmeleri çok daha  zor olacak.

Bundan da tüm sağlıkçılar haklarından mahrum kalacaklar

Sağlıkçıların  bu girişimine seyirci  kalanlar aslında  meslektaşlarının davalarında haklı olduğu inancı olmayanlar değil midir.?

Hastane önünde bir konuşma yapan Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları   (Genel Sağlık İş) Edirne Edirne İl temsilcisi  Özcan Arslan ”Sağlık çalışanlarının özlük haklarından mahrum bırakıldığını,  geçen aralık ayanda hazırlanan tasarıda vaat edilenlerin gerçekleşmediğini, yasa teklifinde performanstan başka bir şey olmadığını belirterek “Tasarıdan hekimler yararlanamıyor Tavan ek ödeme tutarının artması kimseye kazanç sağlamıyor.

Sağlıkçılara uzaktan bakan bir sağlık bakanından çalışanlara karşı kin ve garezi olan bürokratlardan,kamu çalışanlarının yediği lokmada gözü olan yöneticilerden sağlık çalışanına fayda gelmez.” Dedi.

------------

İSTEKLERİMİZ ŞUNLAR

Arslan, sağlıkçıların sorunlarını şöyle sıraladı:

“-Sağlıkta etkin şiddet yasası bir önce yasalaşmalı.

-Performansa dayalı ek ödeme sisteminde kalem oyunlar değil temel ücretlerde artış yapılmalıdır.

-Sağlık çalışanlarına insan onuruna yakışır emekliğe yansıyacak  tek kalem  maaş düzenlemesi olmalı.

-Kademeli ek gösterge tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde yapılmalı.

-5510 sayılı Emekli Sağlık Yasası kaldırılmalı. Geçmişte etkili ,90 gün yıpranma  payı düzenlemesi yapılmalı.

  -Mücadelemiz haklarımızı alıncaya kadar kararlılıkla deva edecektir ”dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.