Son günlerde sayısı çok azalan bir devlet kuruluşu olan  kooperatifimizde ucuzluk yapıldığı en yetkili ağızlardan duyuruldu.Bunu haber alan dar gelirli vatandaşlar ihtiyaçlarını gelirlerine göre karşılamak için , Tarım Kredi Kooperatiflerinin  bulunduğu satış yerlerine koştular.Ne yazık ki, ihtiyaçları olan çoğu üründe fiyat indirimi yapılmadığını gördüler.Bu arada bazı ürünlerin marketlerden daha pahalı satıldığına tanık oldular.Bu da gösteriyor ki, fiyat denetimi sağlamak için uyarılar ve bir devlet kurumunun devreye girmesi yeteli olmuyor.

-------------

DEVLET KOOPERATİFLERİNİN ÖNEMİ ŞİMDİ DAHA İYİ ANLAŞILDI.

Daha önceki yıllarda “devlete yük oluyor,devlet ticaret yapamaz ” diye satılan devlet kuruluşlarımızın ne denli önemli olduğu gittikçe daha iyi anlaşılıyor.

Zamanımızda ,elden çıkrılan devlet kuruluşları faaliyette olsa, bazı sermaye çevreleri, zincir marketler   piyasa ile istediği gibi ayar verebilir miydi?

Et Balık Kurumu,Sümerbank,Devlet malı olan şeker fabrikaları ve benzerleri  satılmasa  halkın en önemli ihtiyacı olan şeker çay,et   bu kadar zam görür müydü ? Şimdi bakıyoruz ,şeker fiyatlarında tıpkı akaryakıtta olduğu gibi biraz indirim yapılıyor. Bu halka  başarı gibi sunuluyor.

 Devlet kuruluşlarını hedef alıp bunu devletin sırtında bir yük gibi gösterilmesine çanak tutanlar şimdi bir yerlerine kına yaksınlar.

Bugün beğenmedikleri o kooperatifler mumla aranıyor.İşleri özel sektör kanalı ile çözme sevdalıları  şimdi eski günleri arar duruma geldi.Devlet denetimi olmadan, özel firmalara alternatif yaratılmadan piyasada denge sağlanamıyor.İhtiyacını başka yerden karşılama imkanı olmayan vatandaşlar zorunlu olarak pahalı olsa da alacaklarını  özel şirketlerin marketlerinden alıyor.Çünkü başka  yerden ihtiyaçlarını giderme  imkanları  yok.

-----------------

BAKKALLAR MARKETLERE FEDA EDİLDİ

Daha önceki yıllarda sokak aralarında kurulan zor koşullarda hizmet veren Bakkal amcalar yok artık.Oraları faaliyette olduğu zaman halkımız elinde parası olmasa da, daha sonra ödemek koşulu ile ihtiyacını karşılıyordu.Şimdi aynı imkanı marketlerde bulabiliyor musunuz?

Yapacağınız ödemede beş kuruş eksik olduğu zaman  sizden isteniyor.Peki fiyatlarda yazılan  99’lu fiyatların bakiyesini bir kuruşu  alan var mı? Onların birikimi ne tutuyor diye hesap ediyor muyuz?.Malların üzerindeki 99’lu etiketler  boşuna konmuyor.Böylece  halkın gözünü boyuyorlar. Vatandalar fiyatlarda   bir kuruş eksiği görüp ucuz mal aldığını sanıyor.Aslında ödenmeyen o bir kuruşlar  büyük bir meblağ oluşturuyor.O bir kuruşu istemek kimsenin aklına gelmiyor.Buna karşın aldığınız ürün için ödeyeceğiniz para beş kuruş eksik olsa sizden isteniyor.Bakkallarda bu vefasızlığı göremezdiniz.Oralardan gerektiğinde borç para dahi alabiliyordunuz.Halkımız da marketlerin cazibesine kapılıp  halkın derdine ortak olan  mahalle bakkalların yok ettik.Tıpkı devlet kurumlarını yok olmasına alkış tutanlar gibi bakkalların kapanmasına da destek verdik.Bugün bakınız market fiyatları ile az sayıda bakkallardaki fiyatlar farklı değildir.Halkımız binlerce malın satıldığı yerlerin cazibesine kapılıyor.Orada gidip alışveriş yapmayı bir hüner sayıyor. Aslında böylece  o bölgeye hizmet olarak dönecek vergilerini  marketlerin  bağlı bulundukları illere taşıyan  bu zincir marketleri desteklemekle kendi bölgelerine gelecek devlet yatırımlarına engel oluyor.

-------------------------

MARKETLERİN VERGİ DAİRELERİ BAŞKA İLLERDE

Ne yazık ki,bu önemli sorun halkın gözünden kaçıyor.Maalesef mahalli idare yetkilileri de zincir marketlerin mantar gibi üremesine çanak tutuyor.Edirne de bu illerden biri. Nüfusuna göre en çok marketi olan illerin başında geliyor.Böylece Edirne halkının alışveriş yaparak ödediği vergiler bu marketlerin  vergi dairelerinin  olduğu  illere gidiyor.Onların kar  hanesine yazılıyor:Bir anlamda o illerin kalkınmasına, devletten destek almasına kendi paramızla  katkı yapıyoruz.Marketler sadece bakkalları değil, başka meslek gruplarının da işyerlerinin kapanmasına neden olduk.

 Marketler, kasaptan manava,kırtasiyecilere ,akla gelebilecek  her ürünü satmaya başladılar.Avrupa ülkelerinde marketlerin durumu böyle olmamasına karşın ülkemizde  zincir marketlerin her iş dalına el atmasına göz yumuluyor. Şimdi de piyasada ucuzluk yapsın diye  buralardan medet umuluyor.Olanlar ortada.

Bırakınız piyasada ucuzluk yapmayı görevli elemanlar  gün boyu fiyat değişikliği yapıyor.Bu fiyatların indirim fiyatı olduğunu sanmayın.Çok az sayıda indirim olsa da çoğunda  fiyatları azalacağı yerde zamlanıyor.Bu arada halkımız gün boyu kesesine uygun ürünü bulmak için koşuşturuyor.Gerektiğinde kullanım süresi dolma aşamasındaki ürünlerle yetiniyor,pazarların dağılım saatlerini bekliyor.Siyasiler durmasın, halka pembe tablo sunsun . Ekranda nutuk atacaklarına halkın arasına girip nelerin konuşulduğunu görüp ona göre önlem alsınlar.

Ne  yazık ki, halkımız sadece iktidar yanından değil, muhalefetçe de sahipsiz bırakıldı.Her gün medyada boy gösterme , sorunu dile getirme yerine  bu soruna köklü çözüm bulunması için destek vermeleri gerektiği halde sadece konuyu gündeme taşımakla  yetiniyorlar.Çaresiz kalan halkın bu şartlarda muhalefete de güveni yok.Halk, sorunları temcit pilavı gibi her gün sunma yerine derdine çare arıyor.Sonunda  pahalılığın ceremesini çeken yine dar gelirliler oluyor.Halkın geçim derdine çare bulunmazsa,  bunun vebali ağır olur.Açlık insanlarımıza  yapılmaz denilen şeyleri de yaptırabilir.Bu,Allah korusun  bir zaman sonra  toplum arasında huzursuzluğun yaygınlaşmasına da neden olabilir.Onun için siyasilerin el ele verip bu soruna çare bulmaları gerekir.Toplumun pazar yerlerinde iktidar kadar muhalefete de tepki göstermesi sorunlara çare bulunmamasından kaynaklanıyor. Halkımız “Onların kıyak maaşla tuzu kuru, çileyi biz çekiyoruz “diyorlar .bunda haklı değiller mi?   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.