Edirne’de mahalle muhtarlıklarına gittiğinizde arka panoda muhtarları  yapılacak işlemlerde alacakları ücretler yazar.Bu yıl  muhtarların her işlemi için  yasa gereği  40 lira alması kararlaştırılmış.

Bu ücret muhtarlıklarda birkaç belge talebinde bulunanlar için büyük yaratabilir.

Özellikle öğrenciler için bu daha büyük sorun  oluşturuyor.Ekonomik sıkıntılar dikkate alındığında bu parayı ödeyemeyecek konumda olanlar var.

Bu ücretin muhtarların yasal hakkı olduğu bir gerçek.

Mahalle muhtarlarımızın büyük bölümü bu ücreti uyguluyor. Bir muhtarlık binasında bu konuda ilginç bir  yazı dikkatimi çekti :

Edirne merkez  Fatih Mahalle Muhtarı Bilal Ürer ,alınacak ücretin yanına şöyle bir not yazmış:”Fatih Mahallesi Muhtarlığımızda evrak bedeli alınmamaktadır”

Muhtarlıklarda işlem yaptıran vatandaşlar  bu  uygulamanın diğer muhtarlarca uygulanmasının  özellikle dar gelirlilerce yararlı olacağını belirterek mahalle muhtarlarının  gelirlerini yükselmesi ile  bir muhtarlıkta olan bu uygulama tüm muhtarlarca örnek alınmalı, önerisinde bulundular.Muhtar adayları seçim öncesi bu güvenceyi vermeli.

-------------

EKMEKLE OYNAMAYIN

Halkımızın en temel ,vazgeçilmez sofrasından eksik etmeyeceği yiyeceğimiz ekmektir.Katığı olmasa da insanlarımız ekmekle karnını doyurabilir.

Sofralarımızın ekmeksiz  olanı yoktur.Bakıyoruz hayat pahalılığı ekmeğe de yansıdı.Ekmekler küçüldükçe küçüldü.Buna karşın fiyatları yükseldi.Ancak bir kişiyi  doyurabilecek el kadar  ekmek  önümüzdeki günlerde 7,5 liradan 10 liraya çıkması talep edilmiş.İnsanlarımıza yapılacak en büyük haksızlık ekmeklerinin küçülmesi,halkın bu  sofralarından eksik etmediği yiyeceğinden mahrum  kalmasıdır.

“Ekmekle oynanmamalı” diye bir özlü söz vardır.Ekmek halkımızca kutsal sayılır.Yerde bir ekmek  parçası görülse öpülerek bir yere konulur.Temennimiz o ki halkın bu temel yiyeceği ile daha fazla oynanıp  toplumun bu gıdadan yararlanması  önlenmez.

---------------

 FIKRA

AMERİKA’DA ŞEHİR İSİMLERİNİ KARADENİZLİLER VERMİŞ

Eski zamanın birinde Temel ile İdris birlikte yolculuğa çıkmışlar.

Temeli arkasında saz İdris’in arkasında yiyecek torbası Avrupa’yı aşarak Amerika’ya ulaşmışlar.

Burada dolaşırken birden etrafını Kızılderililer sarmış.Ne yapacağız derken Temel, “Ben şimdi sazımı çıkarıp çalayım.Onlar böyle bir şey görmemişlerdir” deyip saz çalmaya başlayınca etrafta biriken Kızılderililer çil yavrusu gibi dağılmış.

İdris:

“Burada bir saz yetti buranın adı Tek Saz olsun ”demiş.

İki arkadaş tekrar yola koyulmuşlar.

  Bir ara Kızılderililer tekrar etrafını sarmışlar.Temel yine aynı taktiği ,saz çalmayı denemiş.

  Saz sesini duyan Kızılderililer Temel

 Ve İdris’in üzerine yürümeye başlamışlar.

Bunun üzerine İdris korkudan  yellenmiş.Kokuyu duyan yerliler toz olmuş.

Bunu üzerine Temel:

“Buranın adı da Las ve Gas olsun bari demiş.

İki Karadenizli dolaşmaya devam ederken bir kez daha Kızılderililerin saldırısına uğramış.Temel yine başlamış saz çalmaya.

Saz sesini duyan Kızılderililer sazı alarak Temel’in uygun bir yerine monte etmişler ve oradan ayrılmışlar.

Bunu gören İdris  “Buranın adı da.Arkan Saz  olsun Temel” demiş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.