Tarihi kentimiz Edirne’ye yapılan güzellikleri gördükçe mutluluk duyuyoruz. Yıllardır kazı halinde bekleyen Selimiye meydanının düzenlenmesi, Edirnelileri mutlu ediyor.Oradan geçenler Selimiye’nin güzelliğini daha rahat görebiliyor.

Bu yapılanlar Edirne’yi güzelleştirecek çalışmalar.Bu  arada şehir merkezindeki tarihi yapıların çevresinde de aynı çalışmaların yapılması, kent merkezinde Selimiye,Üç Şerefeli,Makedonya Kulesini takiben Ali Paşa Çarşısı ile Eski Cami üçgeninde yapılacak alışmalarla kentimizin tarihi dokusunun bir kısmı ortaya çıkacak.

Gönül isterdi ki,  Kaleiçi tarihi dokusu tahrip edilmemiş olsun, orası da bu güzelliklere dahil edilsin.

Ne yazık ki buradaki betonlaşma eski tarihi binaların yok olması ile Kaleiçi tarihi özelliğini kaybetmiş durumda .

Hiç olmazsa mevcudu korumak gerekir.

Bunlar şimdi bazılarına hayal gibi görülebilir .Fakat kentin tarihi,turistlik  bir kent olmasını arzulayanlar  da bu görüşte.

O zaman Edirne tarihi güzelliği ile birlikte turizm alanında da gelişecek.

-------------

 TARİHİ DOKU ÇEVRESİNDEKİ AĞAÇLAR  ESERLERİ GİZLİYOR

Bakıyoruz, başka illerde tarihi kentlerde yeşil alkanlar ve ağaçlar da tarihi eserleri gizlemeyecek şekilde oluşmuş.

Edirne’de  durum böyle değil .Bazıları farklı cinsten büyük ağaçlar için “Bunlar asırlık ağaçlar onlar için yapılacak bir şey yok” diyebilir.

Örnek vermek gerekirse,Tümen binası önündeki yüksek ve farklı türde ağaçların tarihi özelliği ne.? Onların yerine Üç Şerefeli,Selimiye  ve de Eski cami  ile buradaki  tarihi çarşıların görüşünü engellemeyecek ağaçlar  dikilemez mi? Tarihi dokunun görüntüsü   hiçbir özelliği olmayan ağaçlara feda edilir mi?

Kentimizde tarihi dokular çevresinde düzenleme çalışmaları yapılırken  çevresinde ve tarihi yapıların görüntüsünü engelleyen ağaçların da dikkate alınması gerekmez mi? Bu bir fikir  Bu konuda görüşüne başvurduğun vatandaşlarımız da aynı görüşte.

Kapıkule yolundan Edirne girişinde Selimiye Camimizi ancak yaklaştığın zaman görebiliyorsunuz.

Bu arada Selimiye alanına döşenen çimler gerçekten harika .Bu güzellikleri  korumak hepimizin görevi.

Çimenler üzerinde gezip bu güzellikleri yok etmeye kimsenin hakkı yok.Buranın sıkı kontrol altına alınması gerekir.Bu alanda yetki  belirsizliğini olduğu söyleniyor.Bunu belediye mi Yoksa kolluk kuvvetleri mi yapacak.Onun netleşerek meydanda yapılan güzellikler tahrip  edilmesi önlenmeli.

--------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ.?

CUMA TATİLİNİN PAZAR TATİLİNE DÖNÜŞMESİ

Türkiye’de ilk pazar tatili uygulamasına 29 Mayıs i935  günü yürürlüğe giren yasayla başlandı.Pazar gününden önce hafta sonu,resmi dinlenme günü olan cumaydı.

Hafta tatili yasasında hastane ve benzeri sağlık kuruluşlarıyla taşıt araçları,Basım evleri,eğlence yerleri,otel,motel türündeki yerler,çalışma belgesi bulunan ,yiyecek,,içecek satan dükkanlar pazar tatilinin dışında tutulmuşlardı.Aykırı davrananlar belirli bir para cezasına çarptırılıyordu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.