Edirne’nin merkezi yerlerinde enkaz halindeki tarihi, yapılar kentimizin güzelliğini engelliyor.

Eski borsa binasının yerinde yapılan kazıda  tarihi kalıntılar çıktı.Temelleri öylece bırakıldı.Şimdi orası çöplük halinde . Şehrin  en işlek ana caddesi Saraçlar Caddesi kenarında.  Bu ören yeri tarihi kalıntılar  öyle mi, kalacak.?

Buradan her gün binlerce insan gelip geçiyor.Özellikle yabancılar bunu gördüklerinde  ne düşünürler.

Tarihi dokuya sahip çıkmak gerekir. Fakat bu yerlerin böyle harabe halinde olması .buralara ne yapılacağı  gündemde olmaması  ne anlama geliyor.

Sit alanı yoğun olan kentlerin ortak derdi bu.Bu tarihi kalıntılar sürekli öyle mi kalacak? Bunun için bir çözüm gerekmiyor mu?

Vakıf yerleri için getirilen bu katı kurallar ,çözümsüzlük yaratıyor günün koşulları da dikkate alınarak çözüm yolu bulunamaz mı?

Kaleiçi’nde yine harabe halindeki tarihi binalar  kaderine terk edilmiş durumda.

İlimize gelen turistler buralarını da ziyaret ediyor.Bu çirkinlikleri gördüğünde  ilimiz ve ülkemiz hakkında ne düşünürler.Kaleiçi’nin düzenli yapılaşmasını gördükçe şimdiki yapılaşmadan kentin yeni yerleşim alanlarındaki görüntüsünden utanıyor insan .Bir sokağa giriyorsun .Bakmışsın önünde yol kapanıyor.Her gelen mahalli yönetici kendine göre şehir planı uygulamış.

Edirne’nin şehir içi yollarında bir düzen olduğunu kim iddia edebilir.

Yapılaşmada bu çarpıklık yine devam ediyor.Bazı illerin düzenli şehir yapılaşması,özellikle Kaleiçinin görüntüsünden  ibret almamız gerekmez mi?

Eski tarihi binalar için de  bir çözüm bulunmalı .Aralarında bazılarının restore edilmesi  ne kadar güzel .Bu yaygınlaşmalı.Bir zamanlar buradaki tarihi binaların başka iller tarafından onarılması gündeme gelmişti.Binaları onaran iller buralarda kendilerini tanıtma imkanı bulacaklardı.Bu bir çözüm olarak düşünülemez mi?

Kaleiçini  ve şehrin diğer semtlerindeki tarihi kalıntılara bakıldığında  Edirne için üzüntü duymamak mümkün mü?

Turizm kenti modern bir şehir olarak övünüyoruz.Acaba öyle mi?

Çöplük durumuna gelen,mikrop saçan ,akşamcıların mekanı bu harabe binalar  hep böyle mi kalacak.? Hiç olmazsa çevresi sarılarak çirkinlikler gizlenemez mi?

İnsanlar bu binaların çevresinde geçmeye çekiniyor.Çocuklar buralarda oynuyor.Bu görüntüler kimseyi rahatsız etmiyor mu?

Kentin merkezini güzelleştirmek yetmez Bu şehrin tarihi binaları için de çözüm bulunmalı .Kenar semtler de güzelliklerden nasibini almalı.

--------

FIKRA

KALEM VAR İDİ

Bir inşaat çökmüş çok kişi yaralanmış.Rizeli inşaat ustasının kulağı kopmuş.Arkadaşları anında ustayı hastaneye götürmüşler.

Doktorlar:

-“Merak etmeyin kuşlağınızı yerine dikeriz” demişler.

Usta tutturmuş:

-“O kulak benim değil, ben bu kulağı istemem” demeye başlamış.

En sonunda doktorlardan biri.

-“Saatlerdir inat edip duruyorsun,peki kulağını sen nereden tanıyorsun?”

-“Nasıl tanımam penim kulağımda kalem var idi,bunda yok ondan tanıyorum ”der.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.