Tarım ürünleri Dünyada ve ülkemizde en stratejik iş alanı olarak tanımlanıyor

İnsan yaşamı açısından olmazsa olmaz olan,beslenmemizi sağlayan tarım ürünleri kısaca her zaman kullandığımız yiyecek maddeleri her ihtiyacımızın üzerinde değerdedir.

Tarım ürünlerinin elde edildiği topraklarımızdan en verimli şekilde yararlanmalıyız. Tarım ürünleri elde etmede en önemli etken olan, çiftçilerimizin tarım girdileri konusunda feryatları son zamanlarda iyice yükseldi.

Peki çiftçilerimiz ne istiyor.?

Tarımda gelirin artması, üreticilerin kar etmeleri için ektiği ürünlerin girdi masraflarının en aza inmesi gerekiyor. Bu arada devletin de tarımda

gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de üreticilere destek verip tarımdan geçinmelerine katkı yapmalı, tarımdan kopmamalarını sağlaması gerekir.

Bu sağlanamadığı takdirde toprağından kar edemeyen üreticiler, ektiği ürünle geçimini sağlayamadığı için toprağından kopar, tarlasını ekemez duruma gelir. Bunun sonucu geçim kaynağı olan tarlasını satmak zorunda kalır veya nadasa bırakıp başka işler aramaya başlar .

------------------

İKİ TRAKYA BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPRAK EKİLMİYOR

Son birkaç yıl içinde Trakya'nın verimli topraklarından yüz binlerce dönün tarla el değiştirdi, satıldı. Kim ve arkasında hangi kuruluşların olduğu bilinmeyen kanallarla özellikle küçük toprak sahibi üreticiler, tarlalarına yüksek fiyat verilmesinin cazibesine kapılıp yegane geçim kaynağı olan tarlasını satıyor. Satılan toprakların bir bölümünde ise ekim yapılmıyor. Ülkemizde tarım yapılmayan toprak miktarının iki Trakya oranını aştığı en yetkili ağızlardan söyleniyor.

Başka ülkelerde tarıma elverişsiz yerler tarım alanı olması için çaba harcanırken ülkemizde tarım alanlarının boş kalmasının altında yatan gerekçe ne?

-----------------

GİRDİ FİYATLARINA AŞIRI ZAM

Ülkemizde tarımda gerilemenin en önemli nedeni ürün girdi fiyatlarına getirilen aşırı zamlar olduğu biliniyor. Örneğin geçen dönem tonu 1600 lira olan 20-20 gübre birkaç ay önce 3500 liraya, şimdi ise tonu 4500 liraya yükseldi. Yine tarım ürünleri için gerekli olan 15-15 gübre 3500 liradan 4750 liraya ulaştı.

Tarımda en çok kullanılan çimen gübresi denilen üre gübresi zamda rekora koşuyor. Kısa süre önce tonu 3500 liradan satılan üre gübresi fiyatı katlanarak 7000 liraya ulaştı. Çiftçilerimiz bu fiyattan dahi gübre bulamadıklarından yakınıyor. Sülfat gübresi de zamdan nasibini alıp tonu 4000 lirayı buldu. Bu koşullarda çiftçilerimiz nasıl toprağını ekecek?

Bu girdiler bir de zam üzerine zam yapılarak son ayların zam şampiyonu olan mazot girdisi ve sulamada kullanılan elektrik ücretlerine gelen zamları da ilave edildiğinde çiftçi kesimi ektiği üründen nasıl kar edecek.?

Bir de hasat zamanı devletin sıfır gümrükle tarım ürünü ithalatı yolunu açarsa tarımda gelişme sağlanabilir mi?

Devletimiz kendi üreticilerinden esirgediği desteği tarım ürünü ithalatı yoluyla başka ülkelere veriliyor.

---------------

MERCİMEK İTHAL EDEN ÜLKE OLDUK

Ülkemizde neredeyse ithalatı yapılmayan tarım ürünü kalmadı. En çok mercimek ihracatı yapan ülkesi olan Türkiye bu üstünlüğünü Kanada'ya kaptırdı. Biz bugün mercimek ithal eden ülke konumuna geldik. Karnını doyuramayacak duruma gelen insanların çoğaldığı bir ülkede nasıl sağlıklı insanlar olur ve ülkede huzur sağlanır. Her sorun bir yana, ülke yönetiminde söz sahibi olanlar tarım kesiminin sorunlarına ağırlık vermeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.