Gündüzlerin en uzun, hava sıcaklığının çok yüksek olduğu günlerden geçiyoruz. Bunun yanında bir de hayat pahalılığı, yaşam zorlukları eklenince hayat çekilmez hale geliyor. Eğer sıcaklık böyle devam eder, kentimizin su kaynakları azalırsa esas tehlike o zaman başlar.
--------------
SUYU İDARELİ KULLANALIM
Kısıtlı su imkanlarımız olmasına karşın suyu bilinçsizce gereksiz yere kullanıyoruz. Evlerimizde mutfak ve banyoda tasarruflu su kullanmaya özen göstermiyoruz. Su kaynakları tükendiğinde ne zorluklarla karşılaşacağımızı, musluklarımızda kısa süreli su kesintisinde daha iyi anlıyoruz.
Kentimizin su kaynakları çok az her geçen yıl da azalmaya devam ediyor. Kış aylarında kar yağışı olmadığı için barajların doluluk oranı çok düşük oluyor.
Bölgede insan nüfusunun artması, tarımda ve diğer alanda tasarruflu su kullanılmasına dikkat edilmemesi nedeniyle bu yaz da yine kuraklık endişesi yaşıyoruz.
Kullanacağımız su konusunda daha duyarlı olmamız, gereksiz yere su harcamamamızı gerektiriyor. Suyu kıt olan yerlerde ne gibi önlemler alınması konusunda gereken dersi almıyor hovardaca su kullanmayı sürdürüyoruz. “Yeraltı ve yer üstünde Allah’ın suyu tükenmez” mantığı ile hareket etmek yarın bizleri kuraklıkla birlikte susuzlukla da baş başa bırakır.
Su konusunda zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayamaz duruma geldiğimizde ne yapacağız? Suyu kıt ülkeler suyu bir değil birkaç kez kullanıyor. Bizde ise su kullanmada ve suları kirletmede duyarsız davranmak ile kendi sağlığımıza da zarar veriyoruz.
Daha önceleri kısa mesafeden yer altı sularına ulaşma imkanımız vardı . Şimdi ise yüzlerce mesafeye ulaştı . Böyle giderse yer altı sularını kullanamaz duruma geleceğiz.
Yer üstündeki su kaynakları da yok denecek kadar azaldığını dikkate aldığımızda su ihtiyacımızı nasıl karşılayacağız. Böyle hayati bir tehlike ile yüz yüze olduğumuzun farkında değiliz.
Çok yazık!
-----------------
FIKRA
ARABANIN LASTİĞİNİN PATLADIĞI ZAMAN GÖRÜŞÜRÜZ
Güzel bir kadının otomobilinin lastiği patlamıştı.
Arabasını yolun kenarına çekti, Bir süre sonra yoldan geçen başka bir araba durdu. İçindeki adam aracından indi, nazikçe güzel kadına sordu.
-“Acaba bir yardımda bulunabilir miyim?”
-“Bilmem ki arabamın lastiği patladı…”
Adam o anda aletlerini getirip lastiği tamir etti. Bu arada kadınla konuşa konuşa dostluğu ,ilerletmiş, sıra randevu istemeye gelmişti:
-“Acaba sizinle bir daha nerede görüşebilirim.?
Kadın çapkın bir ifade ile cevap verdi.
-“Bilmem ki arabanın lastiği ne zaman patlar.”