Bölgemiz bu yıl mevsim normallerinin çok altında yağmur aldı.

Meteorolojinin “yağışlı “ gösterdiği zamanda dahi  bölgemizde yağış olmuyor. Kurak geçen günler bundan böyle de  devam ederse  hem halkın kullanacağı suda, hem de tarım ürünleri için büyük ihtiyaç olan sulamada sıkıntı yaratacağı kuşkusuz.

Su, yaşamamız için olmazsa olmaz,  bir ihtiyaç olduğu biliniyor. Evlerimizde suların kesildiği zaman bunun ne denli önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Kuraklığa karşı alınması gereken önlemler ve halkın su kullanımında tasarruflu davranması  konusunda halkımız duyarlı olmalı, yetkililer de uyarıda bulunmalı.

Suyumuzu  kullanmada  tasarruf konusunda gereken özeni gösteremiyoruz.”Parasını ben ödüyorum istediğim gibi kullanırım” anlayışı geçerli  olmamalı.

Su kıtlığı gelip musluktaki sular kesildiğinde  hepimiz bundan etkileniyoruz.

İlgili kurumlar  kimlerin su tasarrufuna özen göstermediğini, yer altı sularının hovardaca kullanılan yerleri belirlemeli.

İlgililer, evlerde de aşırı su kullanımında  uyarıcı olmalı gerekirse  yaptırım dahi uygulanmalı .Kuraklık böyle seyrederse bölgemizde bir süre sonra  nehir suları da azalacak.Bölgemizden geçen nehirlerin kaynağını oluşturan  balkan ülkelerinde  de bu yıl yeterli yağış görülmedi.

------------------

KIŞ AYLARINDA BAHAR HAVASI YAŞANDI

İlimizde  bugüne kadar görülmeyen, adeta kış ortasında  bahar havaları yaşandı.Kış ayları süresince kar yüzü görmedik.

Bu, durum yöremizde iklimin farklı yönde seyrettiğini,  bunun da kuraklığın habercisi olduğunu gösteriyor.

Susuzluk, hiçbir ihtiyaca benzemez.Bilim adamları önümüzdeki yıllarda su savaşlarının olabileceğini söylüyor.Gerekli önlem alınmazsa  önümüzdeki aylarda su kıtlığını artarak devam  etmesine  şaşırmamak gerekir.

Gerek suyun  ev kullanımında gerekse tarımda kullandığımız suyu  çok dikkatli sarf etmek  zorundayız.Yer  üstü su kaynaklarından sonra yer altı suları da gittikçe  azalıyor.Kuraklığın ekonomide yaratacağı olumsuzluğu, toprakta verim düşmesine yol açtığın unutmayalım.

Dünyamızdaki iklim değişikliğinin en belirgin,çarpıcı yansımasını bölgemizde görüyoruz.Böyle sorunların  ardı ardına geldiği bir dönemde su konusu göz ardı edilmemeli. Yoksa, son pişmanlık fayda etmez.

Su sıkıntısının toplum sağlığını da olumsuz etkilediği gözden kaçmamalı.

Suyu kıt ülkelerde olduğu gibi kullanılan sudan bir kez faydalanma yerine birkaç kez kullanma yolları aranmalı.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.