Bölgemizde çevre korumayı ilke edinmiş duyarlı insanlarımızın olduğundan endişemiz yok.

Bu konuda faaliyet gösteren Çevre  Koruma derneğimiz var. Dernek yöneticilerimiz  orada çevre sorunlarını dile getiriyorlar.Bu sorunlar genellikle ne yazık ki, il merkezinde ve çevresinde odaklanıyor. İlimizin coğrafi konumu Lalapaşa’den Saros körfezine kadar uzanıyor.Çevre konusunda ilçelerimizde de çare bekleyen sorunlar var.Ben bugüne kadar defalarca köşemde dile getirdim yetkilileri uyardım.Fakat çözüm bulunamadı.Sorun şu:

Uzunköprü ilçemizin sınır köyleri Süleymaniye,Çavuşlu,Harmanlı köylerinin merasından  linyit  madeni çıkarılıyor.Galeriler açılarak yakacak olarak  elde edilen kömür son yıllarda açık işletme diye tanımlanan madenin üzerindeki toprak atılarak çıkarılmaya başlandı.

Bu, sistem  yüzlerce dönüm toprağın verimsiz hale gelmesine, kazılıp yok olmasına  neden oluyor.

Kömür elde etmek için kazılan toprak maden alındıktan sonra yasa gereği yine eski konumunda  devredilmesi gerektiği halde maden sahipleri yasal boşluklardan ,cezanın caydırıcı olmamasından faydalanıp maden çıkarılan yerlerdeki çukurları kapatmadan  orayı terk ediyor.

Kazılan çukurların bir bölümü orman  sahasında  Oralar da aynı durumda orman,ağaçlar yok oluyor.

Göz göre göre meralarımız yok oluyor.Köy meraları savaş alanı gibi. köylülerin hayvanları bu çukurlara düşüp telef oluyor.

Maden gibi meralarımız da  değerli, hatta ondan daha değerli.Bugün verimli toprak ne kadar yılda meydana geliyor.Köylülerin talepleri de  meralardaki tahribatı önlemede yeterli olmadı,seslerini duyuramadılar.Seslerini yükseltmek isteyenler susturuldu.Bu konuyu ancak çevreye duyarlı insanlarımız  çözümler .

Onun için diyorum ki, Çevre dostu arkadaşlarımız bir gün kıymetli zamanlarını  buraya ayırmalarında yarar var.Oradaki manzarayı görünce hayrete düşeceklerdir.Maden çukurları köy evlerinin altına kadar ulaşmış durumda.Verimli topraklar yok olmuş.Çevre dostlarının merkezde gösterdiği duyarlılığı ilçeler,köyler  için de göstermelerinde yarar var. Mahalli yöneticiler bu konuda duyarlı değil, bazılarına   da sus payı verilmiş olacak ki ,sesleri çıkmıyor.

 Çevre gönüllüsü dostlarımızın  bu köylere gitmelerini öneriyorum. O manzarayı gördüklerinde bana hak vereceklerdir.

---------------------

FIKRA

BİLET

Aklı ve sağlığı yerinde olmayan biri gişeden bilet alarak içeri girdi.On dakika sonra geri dönüp bir bilet daha aldı. Ve yine içeri girdi.Bir on dakika sonra da yeniden bilet aldı.

Gişe görevlisi:

“Artık bilet istemeyin bir daha bilet veremem.Karaborsanın cezasını bilmiyorsunuz sanırım.”dedi

“Ne karaborsası?”

“Durmadan bilet alıp içeri girip içeride yüksek fiyatla satıyorsun belli ki:” dedi.

Bilet alan kişi:

Delirdiniz mi siz* tabii alırım .Çünkü tam içeriye giriyorum,delinin biri biletimi alıyor,ortasından yırtıyor. Ben de dönüp yeni birini alıyorum ”demiş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.