CHP Edirne’de merkez ilçe başkanlığı seçimi  ardından  il başkanlığı için aday  olacaklar belli oluyor.

Şu ana kadar mevcut il Başkanı Samet Kahraman ile CHP’ye çeşitli kademelerde hizmet veren Erdal Akgün  il başkanlığı için yarışacak.

Bu yarışa başka adayların da katılması mümkün. Merkez ilçede tek aday seçiminin ardından, il Başkanlığı için seçime birden fazla adayın katılmasını olumlu karşıladıklarını belirten parti üyelerinin görüşleri şöyle  ”Tek adam seçimi ne demek oluyor? Tek adayda  seçim diye bir şey yok. Tek listenin alternatifi olmayınca bu nasıl bir  seçim oluyor.

-----

ÇOK ADAYLI SEÇİM DAHA DEMOKRATİK

Seçime birden fazla adayın katılması ile parti sorunları  ve çözüm önerileri farklı adaylarca gündeme gelir ,tartışılır .CHP gibi sosyal demokrat bir partide tek liste, tek aday  diye bir uygulama olmamalı.

Parti yöneticilerinin birden fazla adaya ve çarşaf listeye şüphe ile yaklaşmasını parti ilkelerine,halkın iradesini sandığa  yansımadığı için uygun bulmuyoruz.

Bu nasıl  demokrat,sosyal demokrat   bir mantık ki  bunu anlamak mümkün değil .Diyelim iki aday seçime katıldı adaylar birbirine yakın oy aldılar.

Blok liste ile seçime girilmesi sonucu  yarıya yakın oy alan  seçimi kaybeden partililerin adayları görevde hiç  yer almayacak.

CHP’liler bunu nasıl içine sindirebiliyor. Eğer halkın iradesi tam olarak sandığa yansıtılması isteniyorsa en doğru yöntem parti üyelerinin katılımı ile seçim yapılması.

----

DELEGE İLE SEÇİM NE KADAR GÜVENLİ 

Delegelerin belirleyeceği adayların da tam demokratik yöntemle belirlendiğini söyleyemeyiz.Delege seçimi ile de partinin eğilimi net olarak belirlenmez.Delege seçimlerinin  partide bazı etkin kişilerin talebi ile belirlenmesi delege seçimlerini de tartışılır hale getirmiştir.

Ne yazık ki Edirne’deki delegeler de böyle belirlenmiştir.İl Başkanlığı seçimi ile birden fazla adayın yarışması tek adaya  oranla daha demokratik bir yarış olacaktır.

 Seçimi kazanan adayın her birinin CHP’deki son gelişmeleri, değişim  beklentisine  destek vereceğini umuyoruz.Merkez ilçe seçiminde yansıyan havaya göre yönetimin  ve orada konuşma yapanların CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu  destekler konuşma yapmalarına rağmen ,Edirneli iki CHP milletvekilinin Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı adaylığı için yaptığı toplantıya katılmaları partililer arasında  tartışma konusu  oldu.

Yoksa, Edirne örgütü Özel’le destek mi verecek sorunu gündeme geldi.

Ülkenin hiç bir ilinde tüm  CHP vekilleri ile Özgür Özel’in toplantısına katılıp destek veren il  yok.

Vekillerimizin bu konuda açıklama yapmalarını bekliyoruz” dediler.

--------

KONGRELER SORUNSUZ GEÇMELİ

Edirne il kongresi İzmir’de olduğu gibi muhalefete koz verecek şekilde   olaylı geçmemesi partililerin ortak arzusu. Aslında Edirne’ye yakışan da bu olacaktır. Bu arada İzmir’e özenip  burada da olay çıkarmak isteyenlerin olabileceği  partililerce  dikkatten  uzak tutulmamalı.

Genel kurullar fikir tartışması şeklinde geçmeli zorbalık bırakınız CHP’ye Edirne’ye de yakışmaz.Seçimin barış içinde geçmesi kazananın kaybedenle seçim sonunda kucaklaşması CHP için  tekrar  güven kazanmasına  katkı yapacaktır. CHP kongreler sonrası derlenip toparlanması için  daha zaman var Bu zaman çok iyi kullanılması halinde  bu partinin  kamuoyunda sarsılan prestijini yeniden kazanma imkanını sağlayabilir.Çünkü iktidar partisinin  bu koşullarda halka  güven vermesi çok zor.Muhalefet partilerinin bu durumu iyi değerlendirmesi,iç çekişmeleri bir yana bırakıp  tekrar ortak olma yolunu aramaları onları geleceği açısından da yararlı olacaktır.

Mahalli seçimlere  6 ay var .Gelecek günlerin neler getireceği belli  değil. Onu da bekleyip göreceğiz.Önemli olan demokrasimizin  zedelenmemesi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.