Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 104’üncü yıl dönümünde CHP Edirne İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Edirne İl Başkanı Özlem Becan, il ve ilçe yöneticileri ile Parti Okulu eğitmenlerinin katıldığı toplantıda Kaya, Edirne’nin tarım, ekonomi, turizm ve eğitim alanındaki sorunlarını değerlendirdi.
CHP Edirne İl Başkanı Özlem Becan, toplantıda yaptığı konuşmada 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı gururla kutladıklarını belirterek, “Bir milletin kendi kaderini reddedip kendi egemenliğini eline alışının 104’üncü yılını onurla kutladık” dedi.
Becan, Türkiye’nin ekonomik sorunlarına da dikkat çekerek, “Üretemeyen çiftçi, kazanamayan emekli, esnaf ve yurt dışında hayatını planlayan gençler var. Elbette bunlara dair söyleyeceklerimiz var”ifade etti.
“EDİRNE’DEKİ EĞİTİMİ ŞEREF AYKUT’A İTHAF EDİYORUZ”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ise Edirne’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 30 Ağustos’un yalnızca bir savaş zaferi olmadığını, Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolun önemli dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi.
Trakya’nın Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk açısından önemine vurgu yapan Kaya, Edirne’de gerçekleştirdikleri parti yöneticileri eğitimini, Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin öncülerinden Edirne Milletvekili Şeref Aykut’un anısına ithaf ettiklerini açıkladı.
Kaya, Şeref Aykut’un işgal tehdidi karşısında Trakya halkının örgütlenmesine öncülük ettiğini belirterek, “Vatan yalnızca sınırda değil; örgütlü halkın iradesiyle, demokrasiyle ve Cumhuriyet değerleriyle savunulur” dedi.
“ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN KOPMA NOKTASINA GELDİ”
Edirne’nin Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Kaya, buğday, ayçiçeği, çeltik ve kanolanın yalnızca bölge için değil Türkiye’nin gıda güvenliği açısından da stratejik ürünler olduğunu söyledi.
Buğday fiyatları ile mazot maliyetleri arasındaki dengesizliğe dikkat çeken Kaya, üreticinin artan girdi maliyetleri karşısında zorlandığını belirtti.
Kaya, ayçiçeğinde de alarm zillerinin çaldığını savunarak, açıklanan fiyatın 38 lira olmasına rağmen alım fiyatının 36 liraya kadar gerilediğini söyledi.
Ayçiçeği ekim alanlarının daralmasının Türkiye’nin gıda güvenliği açısından risk oluşturduğunu belirten Kaya, “Çiftçi artık yalnızca nasıl daha fazla üreteceğini değil, ‘Bu ürünü ekersem zarar eder miyim?’ diye düşünmeye başladı" dedi.
CHP olarak tarımsal desteklerin ekimden önce açıklanmasını savunduklarını belirten Kaya, mazot, gübre, ilaç ve tohum maliyetleri karşısında üreticinin korunması, kooperatifçiliğin güçlendirilmesi ve çiftçinin ürününün tüccarın insafına bırakılmaması gerektiğini ifade etti.
“SUYU KORUMADAN EDİRNE ÇİFTÇİSİNİ KORUYAMAZSINIZ”
Edirne’nin tarımındaki bir diğer önemli sorunun su olduğunu söyleyen Kaya, Meriç, Tunca ve Ergene havzalarına dikkat çekti.
Kaya, kuraklık ve taşkın risklerinin birlikte yaşandığını belirterek, su kaynaklarının bilimsel havza planlamasıyla yönetilmesi, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve yeraltı sularının korunması gerektiğini söyledi.
“KAPIKULE’DEN İNSAN GEÇİYOR AMA ESNAF PAYINI ALAMIYOR”
Kaya, Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki hareketliliğin Edirne esnafına yeterince yansımadığını da savundu.
Kapıkule’den geçen kişi sayısının yüksek olmasının tek başına yeterli olmadığını belirten Kaya, “Eğer Kapıkule’den geçen Edirne’de durmuyorsa, esnafla alışveriş yapmıyorsa Kapıkule sadece Edirne’de bir geçiş güzergahı haline gelmişse esnafın ayağa kalkma şansı yoktur” diye konuştu.
Kaya, geçmişte Bulgaristan ve Yunanistan’dan Edirne’ye alışveriş için gelen vatandaşların bulunduğunu, ancak ekonomik koşullar nedeniyle durumun tersine döndüğünü söyledi.
“23 BİN LİRA MAAŞ ALAN EMEKLİ EDİRNE’YE NASIL GEZECEK?”
Edirne’nin tarihi ve kültürel zenginliğine rağmen turizmden hak ettiği payı alamadığını ileri süren Kaya, özellikle iç turizmin ekonomik sorunlardan etkilendiğini belirtti.
Kaya, “23 bin lira maaş alan bir emekli Selimiye Camisi’ni gezmeye gelsin. Nasıl gelecek? Otobüse binip gelme şansı bile yok” diye belirtti.
Kırkpınar’ın da yalnızca bir güne sıkıştırılmaması gerektiğini belirten Kaya, pehlivanlık kültürünün gelecek nesillere aktarılması için etkinliğin daha geniş bir zaman dilimine yayılması gerektiğini söyledi.
“ÖĞRENCİLERİN BARINMA VE BESLENME SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
Trakya Üniversitesi’nde yaklaşık 50 bin öğrencinin bulunduğunu hatırlatan Kaya, yeni eğitim döneminde öğrencilerin barınma, beslenme ve burs sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi.
Kaya, Edirne’deki yüksek kiraların öğrencileri zorladığını belirterek, “Yurt sorunu çözülmediyse, barınma sorunu çözülmediyse, beslenme sorunu çözülmediyse bu çocuklar kazandığı üniversiteye nasıl kayıt yapacaklar?” diye sordu.
Eğitimin laik, bilimsel ve kamusal bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini savunan Kaya, yeterli yurt imkanı sağlanmadığında öğrencilerin farklı yapıların yurtlarına yönelmek zorunda kalabileceğini ifade etti.
BELEDİYE BAŞKANI VE VALİYE 30 AĞUSTOS TEPKİSİ
Kaya, basın toplantısında 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde CHP’nin çelenk sunma programının ardından belediye bandosunun tören alanına getirildiğini öne sürerek Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’ni eleştirdi.
Kaya, “Bugün 30 Ağustos'tu. Saat 13.00’te çelenk koyma ilan edildi. Ama buna valilik de uymadı, belediye bando takımı da uymadı” dedi.
Belediye çalışanlarının ve demokratik kitle örgütlerinin herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Kaya, “Mustafa Kemal Atatürk’ün kentinde Mustafa Kemal Atatürk’e saygısızlık asla kimse yapamaz. Buna da biz izin vermeyiz” diye konuştu.
PARTİ DEĞİŞTİREN BELEDİYE BAŞKANLARINA ELEŞTİRİ
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kaya, siyasi parti değiştiren belediye başkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kaya, bir siyasi partiden seçilen belediye başkanı veya milletvekilinin başka bir partiye geçmesi halinde görevinden de ayrılması gerektiğini savundu.
“Çünkü sizi seçenler şahsınıza oy vermedi, partinize oy verdi” diyen Kaya, siyasi etik yasasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
“DEVLETİN MALINA EL UZATANDAN BU ÜLKEYE HAYIR GELMEZ”
CHP’den ayrılarak başka partilere geçen bazı yöneticilerin partiye ait demirbaşları götürdüğü yönündeki iddialara da değinen Kaya, siyasi partilerin mallarının kamu kaynaklarıyla edinildiğini savundu.
Kaya, “Devletin malına el uzatandan bu ülkeye hayır gelmez” diyerek, Edirne’de bu tür durumlar yaşandıysa il ve ilçe yönetimlerinin gerekli hukuki başvuruları yapması gerektiğini söyledi.
Partinin 103 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Kaya, “Mal gider, yeniden kurulur. Bizim sigortamız halktır. Bizim sigortamız bu partiye ve Cumhuriyet’e gönül verenlerdir” ifadelerini kullandı.
“EDİRNE BÜYÜYECEK, TÜRKİYE KAZANACAK”
Türkiye’de ekonomik ve toplumsal sorunların dayanışma ve örgütlü mücadeleyle aşılabileceğini savunan Kaya, CHP’nin Edirne’ye ilişkin hedeflerini de açıkladı.
Kaya, “Çiftçinin yeniden kazandığı, esnafın kepenk kapatmadığı, gençlerin geleceğini başka ülkelerde aramadığı, tarihiyle turizm kenti olan güçlü bir Edirne bizim özlemimizdir” dedi.
Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Kaya, umut mesajı verdi.
Kaya, “Çiftçi üretecek. Esnaf kazanacak. Gençler geleceğe umutla bakacak. Edirne büyüyecek. Türkiye kazanacak” diyerek noktaladı.
Mert Hamarat




