Bir keza daha tarımın sorunlarını gündeme getiren Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yine bilinen  üslubu ile çiftçilerin bitmeyen sorunlarına değindi.

Bu arada günümüzde çiftçilikle uğraşanların yaşlandığına dikkat çekti.

O zaman kendisine sormak gerekmez mi? Bugüne kadar  tarımın ihmal edilmesi,tarımla uğraşan genç nüfusun bu alanda geçinemediği için emeğini başka alanda aradığı  uzun yıllardır biliniyordu.

O günlerde  gerekli önlemlerin alınmasını başaramayan, Başkan şimdi kalkmış köylerde çiftçiliğin gerilediğini bu işle uğraşanların yaşlanması nedeniyle gerekli verimin alınamadığından yakınıyor.Gençler ,geçim koşulları uygun olmadığı için tarımı bırakıp başka alanlarda geçim arayışına girmesi bir zorunluluk sonucu  gerçekleşti.

Gerek miras yoluyla, gerekse ailelerin tarımla geçinememesi  sonucu genç nüfus  topraktan geçimini sağlayamayınca zorunlu olarak, köylerinden  büyük kentlere göç etti. Fabrikalarda ekmek parası kazama derdine düştü.

Ziraat Odaları Genel Başkan uzun yıllardır devam eden bu soruna ne yazık ki, bir çözüm öneremedi, sadece beylik  söylemekle yetindi.

Şimdide kalkmış çiftçi nüfusun yaşlandığından bahsediyor.

Kendisine “günaydın” demek lazım. Tarım bu duruma gelinceye kadar siz neredeydiniz? Bu sorunun çözümü için hangi çabayı gösterdiniz? Bunu çiftçilerimizin sorması gerekir.

----------------

ÇİFTÇİLER YAŞLI DA YÖNETİCİLER GENÇ Mİ?

Bakıyorum meslek kuruluşlarımızın üst yöneticileri koltuklarını esir almış durumda. Seçildikten  sonra oradan uzaklaşmaları çok zor. Delegeleri ve tüzükleri kendilerini  bu görevde uzun  süre kalacak şekilde düzenlendiği için seçilenleri görevden almak çok zor.

Kendisini seçecek delegeleri de  saltanatını devam edecek şekilde belirledikleri için neredeyse ömür boyu o görevde kalabiliyorlar.

Görev süreleri için bir sınırlama yok.

Hal böyle olunca koltuklarını kaybetmemek için her türlü önlemi alabiliyorlar.

İktidar ile de iyi geçinme yolunu bulan meslek kurum yöneticileri, meslektaşları  dara düştüğü zaman laf olsun ,tabanına sahip çıkıyor görüntüsü vermek için bu tür açıklamalar yaparak akıllarınca çiftçi sorunlarını sahiplenmiş görünüyor.

Sadece Ziraat Odaları Genel Başkanı değil diğer meslek kuruluşlarının üst yöneticileri de uzun süre koltuklarını korumak için  her türlü önlemi alıyor.

Aslında bu yönetimlere bir sınırlama getirilip gençlerin önünü açmak gerekmez mi.? Siyasetteki  koltuk sevdasının daha fazlası meslek kuruluşlarımızın üst yönetimlerinde var.Ne yazık ki, bu gündeme gelmiyor.Bu arada üst yöneticilerin saltanat sürmesine katkı yapanlar aslında  meslek mensuplarına  iyilik yerine kötülük yapmış oluyor.

-------------------

TARLALAR EL DEĞİŞTİRİRKEN NEREDEYDİNİZ?

Bölgemizde olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yöresinde topraklar el değiştiriyor.Ne olduğu,nereden beslendiği belirsiz bir sermaye çiftçilerimizi topraklarından koparıyor.

Gerekli desteği alamadığı için tarımla geçinemeyen  genç çiftçilerimiz bir süre sonra kendi köylerinde ırgat haline gelebilir. Üst yönetimlerdeki muhteremler bu tehlikeyi, bilmiyor mu?

Neden bugüne kadar  uyarılarda bulunmadılar.Eğer böyle giderse kendileri de o koltuklarından mahrum kalacak.Haberleri ola…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.