14 Mayıs’ta yapılacak milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimİ  bundan önce yapılan  seçimlerden çok farklı olacak.

Bir metreyi aşkın seçmen listesi, içinde seçmenlerin oy verirken  çok   dikkat etmesi gereken  hususlar    seçmenler için zorluk yaratacak.

Oyunu kullanacak olan seçmenler  oy verecekleri partileri ve  partiler grubunu bulmakta  zorlanacaklar.

Onun için parti yönetimleri vatandaşları bu konuda uyarmaları gerekir.

Bunun için de partililerin oy verme konusunda  bilgilenmesi lazım. Yoksa yanlış yere  vurulan mühür ve seçmen listesinde vurulan mührün boyasının diğer partilere geçmesi  oy  sayımı sırasında tartışmalara neden olabilir.

Bu konuda medyada uyarılar ver.

Oy verecek vatandaşlar partilerin yazılı  olduğu listeyi oy vereceği grup ve partisi üste gelecek şekilde katlayıp daha sonra mührü basarak  boyanın başka partiler geçmesi önlenmiş olurlar. Böyle bir yöntemin seçmen listesinin sorunsuz olarak zarfa konulmasının en emin yol alacağı kuşkusuz.

Seçimde sandık görevlilerine de çok iş düşecek. Seçmen listelerinin mühürlü olup olmadığı her zaman kontrol edilmeli.

Daha önce yapılan bir seçimde  mühürsüz bir milyonu aşkın oy  geçerli, kabul edilmişti.

Bu arada sandık görevlilerinin görevlerini sonuna kadar takip edip kesin sonuçlar alınıncaya kadar sayım sonuçlarını beklemeleri gerekiyor.

Bazı parti sandık görevlilerinin daha önceki seçimlerde yaptığı gibi oyların sayımı sonucu “ işim bitti”  denmesinin seçimde farklı ve tartışmalı  sonuçlara neden olduğu yolunda iddialar var.

O nedenle sandıklarda görev alanlar ilçe seçim kurullarından kesin sonuçlar belirleninceye kadar görevlerini sürdürmeleri gerekiyor.

Seçim sonuçlarının ilk açıklandığı saatlerde  bazı medyanın halkı yanıltıcı sonuçları açıklaması  bazı  sandık görevlilerinin görevini tamamlamadan  ayrılmalarına neden oldu.Bu sonuçlar baz alınarak ”Yine seçimi kaybettik ”anlayışı  İstanbul Belediye seçimlerinde ne kadar yanlış olduğu görüldü.

Aynı duyarlılık uygulanması halinde halkın  gerçek tercihi sandıklara yansımış olur.Bu  görev anlayışı tüm partiler için geçerli.

Özellikle muhalefet partileri seçim sonuçlarının gerçek olarak sandığa yansımasında daha duyarlı olmaları gerekiyor. Ülkemizin geleceği açısından çok önemli olan bu seçim öncesinde parti yöneticileri sandık görevlilerini ne kadar bilinçlendirdiler onu da  seçim günü göreceğiz. Eğer parti ile bağı olmayan kişiler sandık görevlisi yapılıyorsa  bunun kokusu çıkacaktır.

Çünkü toplumda böyle bir endişe var. Hatır ve farklı nedenlerle görev alanların bu sorumluluğu sonuna kadar götürmesi mümkün değildir.

-------------

FIKRA

KİM SÖYLEDİ?

Nasrettin hoca ceplerine şeftali doldurmuş,çarşıya gidiyormuş.Çocuklar Hoca’yı  görünce koşup yanına gelmişler.Hoca da çocuklarla biraz eğlenmek istemiş.

“Çocuklar cebimde ne olduğunu bilirseniz hepinize birer şeftali vereceğim ”demiş.

Ocuklar hep bir ağızdan:

“şeftali, şeftali” demiş

Hoca şaşırmış gibi yaparak:

“yahu çocuklar cebimde şeftali olduğunu size kim söyledi?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.