“Efendiler.. Bir tek karar vardır, o da milli egemenliğe dayanan kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak.”

28 Ekim 1923 gecesi bazı bakanları Köşk’e davet eden Atatürk, herkes dağıldıktan sonra İsmet İnönü’ye: “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” demişti.

vE..Cumhuriyet 29 Ekim günü saat 20:30’da ilan edildi...

İstanbul halkı gece yarısı top atışlarıyla uyandı...

Çünkü Cumhuriyet ilanının top atışlarıyla kutlanması emrinin İstanbul’a varması ve uygulanması gece yarısını bulmuştu..

Cumhuriyet Türk Milleti için çok şey ifade eder.

Büyük Atatürk’ün Türk Milletine en büyük hediyesidir Cumhuriyet.

Hepimizin bildiği gibi 29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan Cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi.

Meclis önergeyi kabul etti.

Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu.

Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.

Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir.

Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir.

Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur.

Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın görevidir.

İşte bu büyük kazanımın Bayramını kutluyoruz ve böylesi anlamlı bir bayramı bize yakışır gurur ve vakar içinde kutlamanın heyecanını Edirne halkı olarak yaşamalıyız.

Evet; çok önemli bir kahramanlık destanının sonunda kazanılan zaferin sonrasında kavuşulan bir yönetim şeklinin bayramını kutluyoruz çünkü.

Birlik ve beraberliğimizi, devlet olma bilicimizi, vatan toprağının bölünmez bütünlüğünü simgeleyen Şanlı bayrağımızı en fazla dalgalandırmamız gereken bu günlerde ve böylesi anlamlı bir bayramda maalesef yok denecek kadar az ev ve apartmanda bayraklar asılıyor.

Değerli okurlarım bilirler ve hatırlarlar sanırım.

Tam üç yıl ETV’de “her eve ve iş yerine bir bayrak as” kampanyası adı altında bir uygulama ile Edirne’yi bayraklar ile donatmıştık.

ETV yönetimi beni de bu kampanyanın koordinatörü görevine getirmiş ve bir bayramda tam 41 bin bayrağı muhtarlarımızın da yardım ve desteği ile Edirne halkına dağıtmış ve yer gök Türk bayrağı ile donatılmıştı.

“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır” diyen bu şairimizin dizeleri hiç mi aklımıza gelmiyor.

İnşallah 29 Ekimde kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramında tüm Edirne deki ev, işyeri, cadde ve sokaklar şanlı Türk bayrağımız ile dolar.

Bunu görmek ve bunu yaşamak sanırım her Edirnelinin tüylerini diken diken edecektir.

Ne mutlu rengini şehit kanından alan böyle bir bayrağı olan Türk Milletine.

Ne mutlu Türküm diyene…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.