Türk Kurtuluş Savaşı tarihine, 26 Ağustos 1922’de yapılan meydan muharebesi; “BüyükTaarruz”olarak geçer..BüyükTaarruz, 26 Ağustos 1922’nin erken saatlerinde,Afyon/Kocatepe’den topçu ateşi ile başlar. Savaşın birinci ve ikinci günü Yunan direnişi kırılır; düşman geri çekilmek zorunda kalır. Afyon işgalden kurtarılır.29-30 Ağustos gecesi, Gazi Mustafa Kemal Paşa; Fevzi ve İsmet Paşa’larla durum değerlendirmesi yapar, kendisi bizzat 1.Ordu’nun başına geçer.Fevzi Paşa da  2.Ordu’ya komuta edecektir.

30 Ağustos 1922’de, Büyük Adatepe ve Küçük Adatepe mevzilerinde toplanan Yunan kuvvetlerine açılan topçu ateşiyle “Başkomutanlık Meydan Savaşı” başlar. 1.Ordu’ya bağlı kuvvetler, Adatepe ve Aslıhanlar yönünden saldırıya geçer.Uzun süren çatışmalar sonucunda, Yunan kuvvetleri, büyük bir yenilgiye uğratılır.Yunan kuvvetleri büyük bir panik içinde; korumasız köyleri, kasabaları, şehirleri, yaka yıka İzmir’e doğru kaçmaya başlar.. Kutsal Anadolu’yu bir yangın yerine çeviren, tarihin gördüğü en büyük zalimlikleri, kıyımları yapan Yunan askerlerini “Muzaffer Türk Savaşçıları” her yakaladığı yerde tepelemektedir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk; hemen 1 Eylül 1922 tarihli bildirisinde “MukaddesSavaşçılar”ına şöyle seslenmektedir: “-Türkiye Büyük Millet Meclisi orduları Afyonkarahisar-Dumlupınar büyük Meydan Muharebesinde, zalim ve mağrur bir ordunun temel varlığını inanılmayacak kadar yok ettiniz.Büyük,seçkin ulusumuzun fedakarlıklarına layık olduğunuzu kanıtladınız. Sahibimiz olan büyük Türk ulusu geleceğine güvenmekte haklıdır. Savaş alanlarındaki başarı ve fedakarlıklarınızı yakından gözlüyorum. Ulusumuzun size olan övgülerinin iletilmesine aracılık etme görevinin arkasını bırakmayacak, sürekli olarak yerine getireceğim. Ödüllendirme için  Başkumandanlığa öneride bulunulmasını, cephe kumandanlığına öneride bulunulmasını, cephe kumandanlığına buyurdum:  Bütün arkadaşlarımın Anadolu’da daha başka Meydan Muharebeleri de verileceği göz önünde bulundurularak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü ve yurtseverliğinin kaynaklarını kullanarak, yarışmayı bütün gücüyle sürdürmesini talep ederim. Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri…”

“Başkomutanlık Meydan Muharebesi”nden sonra, düşmanı aman vermeden izleyen “Kurtuluş Savaşçıları”; 9 Eylül 1922 günü İzmir’e girdiler.. “Türk’ün Ateşle imtihanı muhteşem bir zaferle noktalandı..

Dikkat ettiğinizden eminim.. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ordulara yayınladığı bildirisinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları” diyor. Kendisi, “Türkiye Büyük Millet Meclisi”nin ordularının “Baş Komutanı”..

Büyük Taarruz” ve onun sonucu “Büyük Zafer”, Cumhuriyet’in temellerini attı. Eminim; Gazi Mustafa Kemal Atatürk,  Kocatepe’deyken zihninde Cumhuriyet’i ilan etme fikri vardı; Saltanatı kaldırmak da vardı.Sonraki yıllarda bir bir yaşama geçirdiği “Devrimler” de vardı.   

 “Büyük Taarruz” da Türk Ordusu 2318 şehit, 9360 yaralı verdi.

 “Büyük Taarruz’un şehitleri, gazileri nur içinde yatsın. Onlara minnet borcumuz veremeyeceğimiz kadar büyük.

Büyük Zafer’in 100.yıl dönümü kutlu olsun.

Kaynak: Kurtuluş Savaşı Sözlüğü/Doğan Kitap,1999.İstanbul

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.