Şehrimiz son yıllarda televizyon erkanlarında ve gazetelerde, komşu Bulgaristan’dan gelenlerin haberleriyle anılır oldu.

Ekonominin çokta iyi sayılamayacağı dönemde Edirne’ye hatta Kırklareli ve Tekirdağ illerine seyahatleri, alışverişleri kentlerin ekonomisine ilaç oldu.

Kentte iş yerleri tabelalarında Bulgarca yazıları görmeye aşina olduk.

Şu anda yaşanan Gurbetçi yoğunluğu nedeniyle Bulgar vatandaşların Edirne’ye gelişi azalsa da bunun sınır kapısında yaşanan yoğunluktan olduğunu hepimiz biliyoruz.

Önceki günlerde Esnaf temsilcilerinin açıklamalarında ‘Esnafa Uyarı’ şeklinde beyanat gözüme ilişti.

Burada esnafın fiyat politikası, Bulgar vatandaşlara davranışı vs. eleştirilip, alışverişe gelenlerin artık Edirne’ye daha az geldiğine vurgu yapılmıştı.

Türkiye’de her gün değişen etiketlerin hızına kendi vatandaşımız yetişemediği için, Bulgaristan vatandaşlarının anlamasını tabi ki beklemiyoruz.

Ancak bu değişkenlik Edirne Esnafı Bulgaristan vatandaşlarını kazıklıyor manasına getirilmemelidir.

Gurbetçi vatandaşlarımızın sınır kapılarında oluşturduğu yoğunluk azaldığında komşularımız tekrar sıklıkla alışverişe geleceklerdir.

Ayrıca son alınan karara göre Bulgaristan vatandaşları her 180 gün içinde 90 günle sınırlı kalmak şartıyla, kimlik kartlarıyla Türkiye’ye giriş yapabilecek.

Karar ile Türkiye’ye Bulgaristan’dan daha fazla turist gelmesi ve döviz girdisinin artırılması da hedefleniyor.

Giyimden aksesuara, gıdadan inşaat ürünlerine kadar pek çok ihtiyaçlarını Edirne’den karşılayan Bulgar turistlerin bu karar ile birlikte daha da artması bekleniyor.

Şahsi kanaatim, Bulgaristan Vatandaşlarına sağlanan ‘kimlikli geçiş’ kararının ekonomik anlamında bölgemize olan faydasının artacağı yönündedir.

Ne diyelim, belki bizde bir gün komşu ülkelerimizi pasaport ve vize olmadan ziyaret edebiliriz.

Darısı başımıza.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.