Edirne Deprem kuşağı olarak çok korkulacak ve endişe yaşanacak bir konumda olmamasına rağmen tarihi süreçte hatırı sayılır deprem felaketleri yaşamış bir şehirdir.Hal böyle olunca son günlerde yaşanan ve daha çok binaların kusurlarına bağlı olarak vuku bulan felaketleri düşününce ister istemez yaşadığımız şehir olan İlimizin bu durumunu sorgulamak geliyor insanın aklına.

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Belediye Başkanımız Recep Gürkan’da bu konuyu dile getirerek yoğun bir çalışma temposu içinde olduklarını ve Edirne Belediyesi olarak Kentsel Dönüşüm alt yapısında mesafe kaydettiklerini belirterek mahalle toplantıları yaparak karar vereceklerini açıklayarak şunları söyledi; “. 1970’li yılların sonu ile 1980’li yılların başlarında Türkiye’de çok ciddi bir kooperatifçilik hamlesi başlamıştı. Türkiye’de bugün asılında yapı stokunun büyük bölümü de bu yıllarda yapıldı. Ama o dönemde depreme uygun olmayan imar mevzuatları vardı. Bugün beton testlerini yaptığımızda binaların yorulmuş olduğunu gördük.Kentsel Dönüşümle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık, bütün altyapı, fizibilite, testler yapıldı. Yaklaşık 8 bin 300 konutun bulunduğu 1400 dönümlük bir alanda kentsel dönüşümümüzü hazırladık. Yakında mahalle toplantılarını, halk toplantılarını yapacağız. Bir taraftan da resmi tarafını yürüterek, belli bir plan dahilinde kentsel dönüşüme başlayacağız.Altyapısı, planlaması, teknik ve hukuki çalışmalarının ardından halkın katıldığı toplantılar düzenleyeceğiz. Bu toplantılarda her şeyin açık açık konuşulması, halkın önüne net bilgilerle çıkılması önemli, çünkü çok fazla sorular var. Son vatandaşa kadar son soruya kadar vatandaşın kafasında hiçbir soru kalmayana kadar bu sürece başlamak önemli bu da çok kolay bir süreç değil”

1.Murat Mahallesinde ikamet eden bir vatandaş olarak dört gözle beklediğimiz bu kararın hayata geçmesi yaşadığımız endişeleri de ortadan kaldıracak inşallah.Çünkü yeni yerleşim bölgesindeki binaların ne zaman nasıl ve hangi şartlarda yapıldığını bilenlerdenim.

Başkan Gürkan’ın dediği gibi o dönemde Kooperatifler mantar gibi türemiş ve evler dikilmeye başlamıştı.Hatta yeni bir yerleşim yeri olmasına ve çok düzgün ve çağın gerektirdiği mahalle ve sokakların oluşma imkanlarının var olmasına rağmen birçok bölgede çarpıklıkların var olduğu oluşumlar ortaya çıkmıştı.

Yapılar o zamanın şartlarına göre ve teknolojiden uzak imkansızlıklar içinde üretildiği için çokta güvenli olmadığı için yaşları 40 yıla yaklaşan yapıların Kentsel Dönüşüm ile ortadan kaldırılması olası felaketleri de ortadan kaldıracaktır.

Başkan Recep Gürkan'ın Edirne’ye ve Edirnelilere yapacağı en büyük ve ulvi görevde bu olacaktır.1.Murat,Koca Sinan, ve Fatih Mahalleleri sakinleri bir an önce bu kararın alınarak hayata geçmesini bekliyor.

Minnet ve Şükran duygularımızı arttırmanızı bekliyor değerli Başkanımız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.