Yaşlılık, insan ömrünün  son baharı son yıllarını tükettiği günlerdir.

Dünyada yaşlıların nüfusu her geçen gün artıyor.Bu dönemde yaşlıların sağlık  ihtiyaçlarının karşılanması,yaşlıların toplum arasında  gereken saygı ve sevginin gösterilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından1990 yılından bu yana   her yıl 1 Ekim günü “yaşlılar Günü” olarak kutlanıyor.

Yaşlılarımız her zaman toplumda sevgi ve şefkate muhtaçtır. Ömrünün son yıllarını yaşayan uzun yılları  tüketen zamanın   ardından  yaşamlarının  son baharındaki yıllarını huzur,  sağlıklı  ve mutluluk işinde geçirmek isterler.

-------------------------------------------------------

GENÇLER DE BİR GÜN YAŞLI OLACAK 

Bugünün gençleri bir gün yaşlı olacaklarını akıldan çıkarmamalı. Yaşlı insanlarımıza her zaman  gerekli saygı ve sevgiyi  gösterilmeli.

Bakıyoruz toplu taşıma araçlarında  seyahat eden  gençlerimizin yaşlılara yerlerini verme alışkanlığı yeterince sağlanamıyor.

Gençler, arkadaşları ile koltuklarında cep telefonları ile meşgul olarak yolculuğu   sırasında , ayakta kalan yaşlı insanlarımıza yerlerini verme gereği duymuyor.

Ne acıdır ki kendilerini güç koşullarda yetiştirip hayata hazırlayan  anne ve babalar  bazen çocukları tarafından kaderine terk ediliyor.

Zor  duruma düşen yaşlı insanlarımız ömürlerini yokluk sefalet içinde tamamlamak zorunda kalıyor.

----------------------------------------------

YAŞLILARA SAYGI AİLEDEN BAŞLAMALI 

Yaşlılara saygı ve hürmet alışkanlığı daha küçük yaşlarda aileden başlamalı. Bu saygı  daha sonraki yıllarda artarak devam etmeli.

Gençler yaşlılığın ne demek olduğunu,nasıl saygı ve sevgi görmek için  çevresinden sevgisini esirgemediğini ancak yaşları ilerlediğinde  çoluk çocuk sahibi olup yaşlılık yıllarına yaklaştıklarında anlarlar.

Bazı sorumsuz insanlar yaşlı insanlarımıza bırakınız saygı göstermeyi  Onlara  “moruk” ve benzeri yakışıksız sözlerle  hitap edebiliyor

İnsan ömrü dediğin zamanın  gençlik yılları göz açıp kapayıncaya  misali    geçip gidiyor.

Bir bakarsınız yolun sonu yaklaşmış. Onun için gençler yaşlılara bakarak  gelecekte kendilerinin de aynı yaşa geleceğini ,yaşlılar gibi sevgi ve saygıya muhtaç olacaklarını akıldan çıkarmamalı.

Bugün yaşlılarımız bir yanda geçim zorlukları diğer taraftan sağlık sorunları ile mücadele ediyorlar.

Bir de geçim sıkıntısı çekiyor Huzur  ve mutluluk içinde yaşaması için maddi imkanı  yeterli değilse  yaşlıların geçim  zorluklar daha da artar,dayanılmaz hal alır.

-----------------------------------

YAŞLILAR GÜNDEM OLMUYOR

Diğer yaş günlerini abartarak günlerce  kamuoyuna duyuran medyamız, 1 Ekim  Yaşlılar Gününü haber olarak  vermeyi dahi gerek görmez.

Ülkenin bu  kadar nüfusu yok sayılır.Aslında bir ülkenin medeniyet kıstası  yaşlılara saygı ve sevgi ile ölçülür. Ülkemizde bugün  bakıyoruz, ekonomik zorluklardan en çok yaşlılarımız etkileniyor.

Emekli aylıkları yeterli olmadığı için pazarları dolaşıp imkanlarına uygun yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını  karşılama çabasında olan yaşlılarımıza bu reva görülmemeli.

Daha önceki yıllarda, biriktirdiği parasını torunlara verme imkanı olan yaşlılarımız bugün   kazançları yeterli olmadığı için yakınlarından yardım istemek zorunda  kalıyor.

Hazreti İsa’nın dediği gibi , yaşam üç günden oluşur.Dün,Bugün ve yarın .

Dünü bugünü yaşayanlar yarını yaşlılık günlerini  unutmamaları gerekir. Bu arada vefat eden yaşlılarımızı da unutmayıp hatıralarını yaşatmak ruhlarını  yad etmek  zorunda olduğumuzu da unutmayalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.