Dünkü Yerel Gazetelerde yaşadığımız Edirne için o kadar güzel ve idealist görüş ve düşünceler vardı ki, bu günkü köşemde bahsetmeden geçmenin haksızlık olacağını düşündü ve sizler ile paylaşıyorum.

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş diyor ki; “2040 yılında sarayımız tamamen gün yüzüne çıkacak. İşte o zaman Edirne turizmi gerçekten büyük patlama yaşayacak. O zaman Dünya turizmini de Edirne’ye çekmiş olacağız.”

Yeni göreve atanan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk diyor ki; “Edirne'yi kültür dünyası başkenti yapma hedefimiz var. Bu hedeflere de hep birlikte çalışarak Allah'ın izniyle ulaşacağız. Süheyl Ünver hocanın dediği gibi 'her şey biter Edirne bitmez.”

Her iki yetkilinin de şehrimizin geleceği ile ilgili sözleri takdire şayan ifadeler gerçekten.

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş’in Osmanlı Sarayının tamlanması ile doğacak kazanımları ifa eden;“Dünya Turizmini kentimize çekeceğiz” sözleri çok iddialı ifadeler olsa da Edirne’nin geleceği adına olası umutlar olarak değerlendirilmeli bana göre.

Bu gün dört tane temeli görmeye gelen insanlar tamamlanmış bir Sarayı görmek için nasıl gelmezler.

Edirne Sarayı’nı içine alan 82 bin 8 metrekarelik alanın 25 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildiği 3.bileşimde konuşan Başkan Mehmet Geçmiş; “Saray Balkan Savaşına kadar sapasağlam ayaktadır. Balkan Savaşlarında düşmanın eline geçmemesi adına dönemin komutanı tarafından cephaneyle havaya uçurulmuş olması çok büyük bir yanlıştır. Tarihi eserler dünya mirası konumundadır. Hiç kimsenin şahsi malı değildir. Ülkenin kültür varlıklarıdır” diyerek başladığı sözlerini söyle sürdürüyor;

2040 yılında sarayımız tamamen gün yüzüne çıkacak. İşte o zaman Edirne turizmi gerçekten büyük patlama yaşayacak. O zaman Dünya turizmini de Edirne’ye çekmiş olacağız. Çünkü dünyayı yönetmiş olan Osmanlı buradan bütün hareketlerini yapmıştır. İstanbul bile Edirne’de fatih Sultan Mehmet’in doğduğu saray ve bu saraydaki planlar yapılmış ve bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılmıştır. Bu planlar Edirne Sarayı’nda yapılmış. Edirne Osmanlı tarihinde de dünya tarihinde de büyük öneme sahiptir. Edirne Sarayı da bunun bir tescilidir. Bu saray ayağa kalktıktan sonra katkısını çok daha iyi göreceğiz. Yerinde incelemeler yapılacak. Kanuni Sultan Süleyman’ın uzun yıllar hükümdarlık yaptığı alan buradadır. Hürrem Sultan’ın hamamı onarılmış ve faaliyete geçirilmiştir. Ama sarayın bir bütün halinde oluşması Edirne turizmi için çok önemlidir. Edirne il genel meclisinde bu sorunu tartışarak Edirne Sarayı’nı gün yüzüne çıkardık”.

Tabiî ki şu anda ortaya çıkanlar veya çıkarılması düşünülenler kâğıt üzerindeki kayıtlara dayanıyor. Bunlar tespit aşamasında yararlı olacak dokümanlar.

Ama işin esas boyutu bunları yapı olarak gün yüzüne çıkarmak.

Yanlış hatırlamıyorsam 1996 yılından itibaren başlayan Saray kazılarında elde edilen mesafe ortada.

Hemen her yıl yaz aylarında birkaç kişiden oluşan bir şantiye ekibi oluşturulup bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Kış geldiğinde veya “ödenek bittiğin de har bitti yapı paydos” denip çalışmalara son veriliyor.

Bu konu ile ilgili yazacağımız tespitlerimiz ve öngörülerimiz var elbette.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yeni atanan çiçeği burnunda Müdürümüz, değerli kardeşimiz Kemal Soyutürk’ün sözleri de şapka çıkartılacak cinsten doğrusu.

İdealist bir Müdürden de böyle bir ifade beklenir elbette.

Çalışkanlığı, cana yakınlığı ve idealistliği ile Milli Eğitim Camiasında sevilen ve sayılan bir Yönetici olan Soytürk’ün yeni görevinde de en üst seviyede performansla görev yapacağı inancımı belirmek isterim ve kendisine yeni görevinde başarılar dilerim. “Edirne'yi kültür dünyası başkenti yapma hedefimiz var. Bu hedeflere de hep birlikte çalışarak Allah'ın izniyle ulaşacağız.”  İdealinizin gerçekleşmesi konusunda bizimde yapabileceğimiz ne varsa onu sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Önemli olan Edirne..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.