Tarihi kentimiz Edirne’ye yapılan güzellikleri gördükçe mutluluk duyuyoruz.

Yıllardır kazı halinde bekleyen Selimiye meydanının düzenlenmesi, Edirnelileri   çok mutlu ediyor.Oradan geçenler Selimiye’nin güzelliğini daha rahat görebiliyor.

Bu yapılanlar Edirne’yi güzelleştirecek çalışmalar.Bu  arada şehir merkezindeki tarihi yapıların çevresinde de aynı çalışmaların yapılması, kent merkezinde Selimiye,Üç Şerefeli,Makedonya Kulesini takiben Ali Paşa Çarşısı ile Eski Cami üçgeninde yapılacak çalışmalarla kentimizin tarihi dokusunun bir kısmı ortaya çıkacak.

Gönül isterdi ki,  bugüne kadar Kaleiçi tarihi dokusu tahrip edilmemiş,  cumbalı evler   yıkılmamış olsun, orası da bu güzelliklere dahil edilsin.

  Ne yazık ki, buradaki betonlaşmaya  tarihi dokuya   sahip çıkamamanın  sonucu eski tarihi binaların yok olması ile Kaleiçi tarihi özelliğini kaybetmiş durumda .

Bugün  hiç olmazsa ayakta kalanları  korumak gerekir.

Bunlar şimdi bazılarına  göre gereksiz, modası geçmiş beklentiler  gibi görülebilir . Fakat kentin tarihi,turistlik  bir kent olması ancak tarihi dokunun korunması ile mümkündür.

O zaman Edirne tarihi güzelliği ile birlikte turizm alanında da gelişecek, kentimize ilgi artacak.

---------------

TARİHİ BİNALAR ÇEVRESİNDEKİ AĞAÇLAR GÖRÜNTÜYÜ GİZLİYOR

Bakıyoruz, başka illerde tarihi yapılar çevresindeki yeşil alkanlar ve ağaçlar da eserlerin görüntüsünü engellemeyecek şekilde oluşmuş.

Edirne’de  ise   durum böyle değil .Bazıları  tarihi doku çevresindeki farklı cinsten büyük ağaçlar için “Bunlar asırlık ağaçlar  kesilmesi mümkün değil ” diyebilir.

Örnek vermek gerekirse,Tümen Binası önündeki yüksek ve farklı türde  yüksek ağaçların tarihi özelliği ne.? Onların yerine Üç Şerefeli,Selimiye  ve de Eski cami  ile buradaki  tarihi çarşıların görüşünü engellemeyecek türde  ağaçlar  dikilemez mi? Tarihi dokunun görüntüsü   hiçbir özelliği olmayan ağaçlara feda edilir mi?

Kentimizde tarihi dokular çevresinde düzenleme çalışmaları yapılırken çevresinde ve tarihi yapıların görüntüsünü engelleyen ağaçların da dikkate alınması gerekmez mi?

Bu bir fikir: Bu konuda görüşüne başvurduğun vatandaşlarımız da aynı görüşte.

Kapıkule yolundan Edirne girişinde Selimiye Camimizi ancak yaklaştığın zaman görebiliyorsunuz.

Bu arada Selimiye alanına döşenen çimler gerçekten harika .Bu güzellikleri  korumak hepimizin görevi.

Çimenler üzerinde gezip bu güzellikleri yok etmeye kimsenin hakkı yok.

Buranın sıkı kontrol altına alınması gerekir.Halkımız da bu güzelliklere sahip çıkmalı.Çünkü  bunlar hepimizin ortak malı olduğunu unutmayalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.