Edirne’de birçok konuya kafa yoran ve çözümü konusunda önemli uyarılar ve bilgilendirmeler yapan DSİ 11.Bölge Emekli Müdür Yardımcısı Makine Mühendisi Hüseyin Erkin geçtiğimiz günlerde yazmış olduğum OSB ile ilgili köşe yazımı destekler nitelikteki görüş ve düşüncelerini bana göndermiş.

Birçok kez yaptığım gibi bu görüşleri köşemde sizler ile paylaşmak istiyorum.

İşte Erkin’in göndermiş olduğu e mail;

Melih bey merhaba, bugünkü OSB yazınızı okudum. Maalesef tarla görünümünden kurtulamayan OSB’miz beni de üzüyor. Bununla ilgili kısa açıklama ektedir. Sevgi ve saygılarımla,

Hüseyin ERKİN

“EDİRNE ORGANİZE SANAYİ"

1994 yılında müteşebbis kimlik kazanan Edirne OSB ne yazık ki bölgemizde ki OSB’ler içinde en geride kalan geliştirilemeyen OSB konumundadır. Çerkezköy - Çorlu bölgesindeki OSB’leri ve gayrinizamî sanayileşmeyi ayrı kenara koyalım.

Aynı yılda kurulan Kırklareli, Muratlı..OSB’leri Edirne OSB ye göre bir kaç kat gelişim göstermiş ve hızla gelişmektedirler.

Birileri diyebilir Edirne Lalapaşa OSB de teşvik yok bu yüzden gelişim olmuyor.

Peki Kırklareli, Muratlı..vs bölgemizdeki diğer OSB’lerde ayrıcalıklı teşvik mi var? Edirne OSB de 15 civarında tesis faaliyet gösterme konumunda görünmesine rağmen aktif olarak 7 kadar tesis faaliyet göstermektedir.

OSB mevzuatına göre teşvikli avantaj dışında diğer tüm imkânlar Edirne OSB içinde geçerlidir.

Hatta birçok ilde olmayan avantaj olan 4 sınır kapısıyla, işgücü, ulaşım..büyük pazarlara yakınlığı..vs imkanları olmasına rağmen bunları fırsata çevirme becerisi gösterilememiştir.

Özellikle Edirne’nin tarihsel ve kültürel imkânları ve en önemlisi zengin tarımsal kültürü OSB ile entegre olamamıştır.

Kişisel gayretimle Edirne OSB de döküm fabrikaları kurulması konusunda uğraş vermeme rağmen OSB müteşebbis heyetlerinden hiç bir ilgi olmamıştır. Bilindiği gibi İstanbul un fethinde kullanılan ŞAHİ toplar Edirne’deki tophane semtinde dökülerek denenmiştir.

Bu dökümhaneler 15. yy Osmanlıdaki ilk dökümhanesidir.

Tarihsel kültürle kaynaştırılacak bu dökümhanelerin Edirne OSB de hala yapılma imkânları vardır.

Üstelik döküm teknolojisi çevreye zararlı olmayan bir prosestir.

OSB ye Tunca nehrinden su aktarılarak istenilen miktarda su temin etmek mümkündür.

Enerji hatlarına çok yakın en önemlisi doğalgaz bölgemizdedir.

Ne yazık ki Edirne OSB’nin çok cılız bir internet sitesi var.

Tanıtım ve girişim yok denecek kadar az, başta OSB bölge müdürlüğü ve müteşebbis heyet çok fazla imkânlara sahip OSB için girişimci projeler hazırlamalıdır.

En önemli avantajımız olan endüstriyel bölgeye iki saatlik mesafede ve İstanbul endüstri merkezine komşuyuz,bundan büyük fırsat var mı?

Neden bu imkânların içine girilip mücadele edilmez.

En önemlisi de Edirne’de mevcut Edirneli iş adamlarının kendi tesislerini OSB ye taşımamalarıdır. Bunun içinde basit formül yaratılmalıdır.

İşsizlik oranı sıfır olan Karaman ilinde iki tarım OSB vardır.

Bizim en büyük zafiyetimiz ne yazık ki siyaset ve girişimci aktörlerimizin üretken olmamasıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.