Edirne’ye doğal gaz gelmesine rağmen  özellikle alçak semtlerde hava kirliliği devam ediyor.

Bir yanda yoğun trafik nedeniyle araçlardan kaynaklanan kirlilik ,diğer taraftan bazı apartmanlarda katı yakıt kullanımı nedeniyle Edirne’de havanın temiz olduğu iddia edilemez.

Hava kirliliğinin en önemli nedeni ise  kentin üzerindeki havayı temizleyen  rüzgarın yönü olan  kuzey bölgesinin yüksek binalarla kapalı olması.Böylece Buçuktepe istikametinden   kentimize gelen poyraz , yüksek yapılar nedeniyle kentin alçak kesimlerine  hava temizlemede yeterli olmuyor ,yüksekten geçiyor.Alçak semtlerde biriken kirşli hava ancak  batıdan veya güneyden “lodos” rüzgarının esmesiyle bu semtlerdeki hava temizlenebiliyor.Kente hava sirkülasyonunu sağlayan,kirli  havayı temizleyen kuzey bölgesi tamamen çok katlı yapılarla kapanmış durumda . Kentin alçak semtleri buradan gelecek rüzgardan faydalanamıyor.

Havanın kirli olduğu alçak semtlerden  elektrik yüksek gerilim hattının geçtiği yerlere  gittiğinizde havanın  daha temiz olduğunu  hissedersiniz .Kentimize en çok kuzey ve doğu yönlerinden rüzgar geliyor.

-----------------

ŞİMDİ DE DOĞUDAN  HAVA AKIMI KAPATILIYOR

Kentin hava kirliliğini önleyen bir başka hava akımı doğudan geliyor.  Bu bölge de son yıllarda inşaat izni verilmesi nedeniyle konut alanına dönüştü.Bir süre sonra da  şehrimizin  doğu istikameti de hava koridorlarına kapatılacak.Böylece kentin en çok rüzgarın estiği yönler, havayı temizleyen hava akımından iyice yoksun kalacak. Daha önceki yıllarda uzmanlarca konutlaşmanın rüzgar yönünü engellemeyecek  şekilde paralel olarak yapılması önerilmesine rağmen bu dikkate alınmadı.

Yüksek semtlerde yapılan çok katlı binalarla  Edirne’nin alçakta kalan  semtleri  özellikle kış aylarında  hava kirliliği sıkıntısı yaşıyor.

Yapılan ölçümler de bunu gösteriyor.Yapılaşmanın devam ettiği kentin doğu istikametinin de yüksek binalarla  kaplanmasıyla Edirne’de hava kirliliği daha da artmış olacak .Ne yazık ki insan yaşamı için çok önemli olan bu konu gündeme gelmiyor. İnsanlar kirli havada yaşamaya mahkum ediliyor.

Kış aylarında araçların üzerinde biriken lekelerin kirlilik göstergesi olduğu kimsenin ilgisini çekmiyor.

Bazı geceler insanın genzini yakan kokuyu dikkate alan yok.Edirne’yi yaşanamaz, kirli bir şehir haline getirmeye kimsenin hakkı yoktur. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.