Turizm Haftası başladı.
Turizm için; “Bacasız Sanayi” diyorlar. Doğrudur, çünkü turizm doğayı ve çevreyi kirletmeyen bir oluşumdur.
Edirne’yi anlatmaya gerek yok. Biz Edirneliler, bu şehirde yaşıyoruz. O’nun doğal ve tarihi zenginliklerinin farkındayız.
İşte Edirne’nin Dünya üzerinde çok az şehre nasip olmuş güzelliklerini anlatmak da, bugün bu şehirde yaşayan insanlarımızın görevidir.
Edirne’yi tanıtma görevini yapacak resmi kurumlar vardır. Hem Valilik bünyesinde ve hem de Belediye bünyesinde bu iş için görevlendirilmiş birimler vardır. Ve tabii ki bu iş için ayrılmış bir bütçeleri de vardır. Bu şehrin sevdalısı öyle insanlarımız da vardır ki onlar, hiçbir resmi görevleri olmasa da bu şehrin doğasını ve tarihini anlatmak için kendilerini görevli saymışlardır.
Bu insanlar, hiçbir parasal beklentileri olmadan yaptıkları çeşitli eylem ve etkinliklerle Edirne şehrinin tanıtımında çok büyük görevleri yerine getirmişlerdir.
Çok az sayıda olan bu insanlarımızı artık hepimiz tanıyoruz. En başta Bahri Dinar ismini saymamıza zannedersem hiç kimse itiraz etmeyecektir. Bahri Dinar Kardeşimiz, yaptığı eylem ve etkinliklerle bugün için Türkiye genelinde ve hatta yurtdışı yakın coğrafyasında da tanınır hale gelmiştir. Bahri Dinar, Edirne’ye özgü tava ciğeri tanıtmak için her türlü parasal külfete katlanmış, işini gücünü bırakıp yurtiçinde uzak-yakın demeden festivallere koşmuş, Edirne’mizin tanıtımını yapmıştır.
Edirne’mizin tanıtımı ile kent turizmine hizmet eden birkaç değerli ismi daha burada zikretmeliyim.
Tarihi Ciğerci Bahri Bey’in yol arkadaşı ünlü şekerlemeci Arif Meriç Kardeşimiz de, Bahri Bey’le birlikte mücadeleye katılmış, televizyon çekimleri ve festivallerde Edirne’mizin tanıtımına büyük katkılarda bulunmuştur.
Selimiye Camii’nin ünlü imamı Nadi Ersoy Hocamızdan da yeri gelmişken söz etmeliyiz. Bu güzel insanımız, mübarek Selimiye’yi öyle bir anlatmıştır ki; sadece onu dinlemek için dahi Edirne’ye gelen misafirlerimiz olmuştur. Aynı şekilde muhteşem Selimiye Camii’nde 40 yıl imamlık-müezzinlik yapan Yusuf Karabıyık Çengelci Hocamızı da katkılarından ötürü takdir etmeliyiz. Yusuf Hocamız Edirne tanıtımı için gelen TV programcılarına Mimar Sinan giysileri ile ve de üflediği ney’i ile Edirne’nin tanıtımında aktif rol oynamıştır. Yusuf Hocamızın 40 yıl boyunca Selimiye Camii’nde tuttuğu ve çok ünlü ziyaretçilerin imzaladığı anı defterini de bu konu içinde not etmeliyiz.
Edirne’nin turizm kaynaklarından birisi de hiç tartışmasız Kakava-Hıdrellez Şenlikleridir. Edirne’ye binlerce turisti çeken bu etkinliklerin mimarı da Belediye eski Başkanı Sn. Hamdi Sedefçi’dir. Sn. Hamdi Sedefçi; Kakava-Hıdrellez Şenliklerini Gogo Mezarlığı’nın yanındaki tozlu-çamurlu ortamdan alarak, Sarayiçi’nin yemyeşil çayırlarına taşımıştır. Bu sayededir ki, Kakava-Hıdrellez Şenliklerini dışarıdan gelen binlerce ziyaretçi rahat bir ortamda, gönül huzuru içinde izlemekte-kutlamaktadırlar.
Diyeceksiniz ki; Beyazıt Hoca Edirne’nin tanıtımı için ve dahi turizmine katkı için sen ne yaptın?
Bilmiyorum söylemeye gerek var mı? Beyazıt Hoca 650 yıllık geçmişi olan Tarihi Kırkpınar’a yazdığı ‘Kırkpınar Marşı’ ile bu şehrin tanıtımına en büyük katkıyı yapmıştır. Kırkpınar Marşı bugün Türkiye’de organize edilen 200’ü aşkın yağlı güreş organizasyonunda çalınıp-söylenmektedir. O Kırkpınar Marşı ki, her dörtlüğünün sonunda “Edirne Kırkpınar Er Meydanı’nda” cümlesi tekrarlanmaktadır. O Kırkpınar Marşı ki, bugün için yakın Rumeli coğrafyasında ve Asya’da Türki Cumhuriyetlerde dahi çalınıp-söylenmektedir.
Kısacası; naçizane Beyazıt Hoca da yazdığı-bestelediği marşlarıyla Edirne şehrinin tanıtımına, dolayısıyla turizmine büyük bir katkıda bulunmuştur.
Önümüzdeki hafta Edirne’de ‘Bando ve Tava Ciğer Festivali’ etkinlikleri yapılacaktır.
Bu etkinliklerin sembol müziği de yine Beyazıt Hoca’nın yazdığı-bestelediği ‘Tava Ciğer Bestesi’ olacaktır.
Turizm Haftası nedeniyle ismini sayamadığımız kişi ve kuruluşlara takdir ve teşekkürlerimizi ifade ediyoruz.
Biz, kimseden takdir ve teşekkür beklemeden hayat bulduğumuz bu mübarek şehri anlatmak ve tanıtmak için mücadelemizi sürdüreceğiz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.