EĞİTİM-6

KARMA EĞİTİMİN, ÖĞRETMEN/ÖĞRENCİ/VELİLER OLARAK ÖNEMİNİN FARKINDA MIYIZ?

Son yıllarda, hükümet, toplumun muhafazakâr bir toplum olması için yoğun bir çaba içine girdi. Toplum, çok yönlü bir saldırı altında. Toplumu seküler yaşamdan uzaklaştırmaya çalışıyor. Bunun için özellikle, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, tarikat/cemaat ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı kullanıyor. İlkokullara mescit ve dini eğitim, okullarda tarikat görevlilerine görev verilmesi, seçmeli derslerde Kur'an eğitiminin zorunlu kılınması, ilk ve orta eğitim kurumlarında muhafazakârlık yönünde müfredat  değişikliği, başörtüsünün serbest bırakılması, Alevi çocukların zorla Sünni eğitime alınması ve Bakan'ın, kız öğrenciler için, kız okullarının açılabileceği açıklaması... Tüm bunlar eğitimde muhafazakârlaşmanın açık örnekleridir. Peki, biz eğitimciler bu gidişatın yeterince farkında mıyız? Üzerimize düşeni yapıyor muyuz? Bu konularda ne yapabiliriz? Tüm bunlar önümüzde duran sorular. Hazır reçete yok. Şunu diyebilirim, hayatın her alanında demokratik mücadeleye devam etmeliyiz. Yaratıcı olmalıyız, Demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nden yana olanlar güçlerini birleştirmeli. Seküler yaşam yanlıları, özgür hayatlarını tüm baskılara karşı yaşayarak, pratikte göstermeli. Geri adım atmamalı. Eğitimciler halkla birlikte olmalı. Muhafazakârlaşma kadınlarımız ve kız çocuklarımız üzerinden yapılıyor. Kızlarımız ve kadınlarımız öne çıkmalı kendi yaşam alanlarına müdahale edilmesine asla müsaade etmemeli, geri adım atıp, taviz vermemeli, verdikçe kayıp edeceklerini bilmeliler.

Spinoza'nın Tanrı/Doğası, kızları ayrı bir adada erkekleri başka bir adada var etmedi. Birlikte, Dünya adasında var etti. O dünya bizim, ortak olarak hepimizin. Kadın erkek ayrımcılığı insanlığa ihanettir. Doğa yasalarına aykırıdır. Hayatın gerçekleri bizden yana. Kadın ve erkekler birlikte olunca güzel şeyler yaratırlar. Hayatın güzelliklerini yaşarlar.

Muhafazakâr eğitime hayır, demokratik eğitime evet. Muhafazakâr yaşam biçimine hayır, seküler yaşama evet. Hep birlikte karma, bilimsel eğitimi savunmalıyız.

Ali Haydar Üzülmez

08 Aralık 2023

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.