Halkımızın vazgeçilmez nevalesi sofrasının baş köşesinde yer alan yiyeceği ekmektir. Onsuz sofraya oturmayız. Ekmek adeta milli gıdamız gibidir.

Son yıllarda yaşadığımız ekonomik zorluklar ekmeğimize de yansıdı. Ekmeklerimiz küçüldükçe küçüldü adata el kadar oldu.

Bakıyoruz dar gelirli aileler her ferdi için günde en az iki ekmek almak zorunda kalıyor. Bazıları” bu kadar ekmeği ne yapacaksın, çok ekmek tüketmek sağlık için zararlıdır” diye ahkam keserler.

Bu uyarı bazı kişilerce  doğru olabilir.Bu uyarıyı yapanlar  insanlarımızın neden çok ekmek aldığını hesap etmezler.Sofranıza koyacağınız başka gıdaları alacak gücünüz yolsa bunu ekmekle karşılamak zorunda kalıyorsunuz. Dar gelirliler sofralarında ekmeği katık olarak kullanıyor.

Fiyatı artıp, gittikçe küçülen ekmeklerin pahalı olduğunu söyleyen vatandaşlara, geliri yerinde, tuzu kuru olanlar “Ekmeği daha da pahalılaştırmak lazım.  Çöp araçları ekmek atıkları ile dolu. Ekmek israfı var onu önlemek için ekmek daha pahalı olmalı “diye gerekçe gösterdiğine tanık oldum.

Kuşkusuz bazı zengin sofralarında  ve toplu yemeklerde, ziyafetlerde  büyük oranda  ekmek ziyan olur.

Böyle toplantılarda yesin- yemesin herkesin önüne konan yiyeceklerin bir bölümü maalesef çöpe gidiyor.

Bu bir yana dar gelirlilerin mutfağında böyle dar zamanlarında aynı israf yok.

Onlar, bırakın diğer yiyecek ihtiyaçları ile sofralarını donatmayı, ekmeğini de karşılamada zorlanıyor.Hesap kitap ortada .Asgari ücret ve altında geliri olan  bir ailenin böyle fiyat denetiminin olmadığı  bir dönemde nasıl sağlıklı yaşamını sürdürsün?

Bu ailelerin sofralarında en önemli, vazgeçilmez  gıdası ekmeği oluyor.

Halka  ekmek de sağlanamaz duruma gelirse,o zaman ülke yöneticileri şapkasını öne koyup  yeniden bunun nedenlerini düşünmeleri gerekir.

Açlık, insan sağlığını tehlikeye attığı gibi toplumun düzenini, barışını da zedeler “Aç ayı oynamaz” diye bir söz vardır.

Ne yazık ki ülkemizde devam eden  son ekonomik sıkıntıları en çok dar gelirlilerin mutfağını, fakir fukarayı olumsuz  etkiledi, yiyeceklerini karşılayamaz duruma getirdi.

Bakıyorsunuz, çarşı pazara giden dar gelirli vatandaşlarımız pazar tezgahlarındaki  ve marketlerdeki  fahiş fiyatları gördüğünde ihtiyacı olan yiyecekleri alamadan geri dönüyor.Bazıları pazarların dağılım saatlerini, marketlerin göstermelik bol doksan dokuzlu fiyat   indirimli   zamanını  bekliyor.Ülkemizin diğer sorunları çözüme kavuşur.Yöneticilerimiz her şey bir yana halkı ekmekten mahrum edilmemeli.

--------------

FIKRA

TELAŞA GEREK YOK

İki Karadenizli uçağa binmiş. Uçak havalandıktan sonra motorunun biri arızalanmış. Pilot bu durumu anons etmiş.

-“Uçağımızın bir motoru bozulmuştur. Telaşa gerek yoktur”.

Aradan bir süre geçtikten sonra ikinci motor da bozulmuş.

Bunun üzerine. Temel Dursun’a dönmüş:

“Dursun desene geceyi burada geçireceğiz”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.