Bir süre önce Edirne’de ekmek fiyatlarına zam yapılması  gündeme geldi.

Mülki amirimiz ekmeğe zammını durdurdu.

Kısa bir süre sonra,seçimin ardından şartlar böyle devam ederse ekmek yine zamlanacak.

Halkımızın sofrasında olmazsa olmaz yiyeceği olan ekmek özellikle dar gelirlilerin en önemli gıdasıdır. 

Son yıllarda ekmek küçüldükçe küçüldü ,adeta  el kadar kaldı. Her ne kadar ekmek zammı ertelenmiş olsa da ilgili kurumlar ve esnaf odaları başkanı bu zammı girdi fiyatları gerekçe gösterip uygun gördü.

Ekmeğe zam konusunda fırıncı esnaflarımız da haklı. Girdi fiyatlarına yapılan zam nedeniyle sattığı ürünlere zam yapmanın ötesinde çareleri yok.

Burada olan halka oluyor,cefasını onlar çekiyor. Bu Nasrettin Hocanın fıkrasını andırıyor. İki komşusu hocanın evine birbirini şikayet için gelmiş . Hoca her ikisini de dinlemiş . ikisine de “haklısınız” yanıtını vermiş.

Bu durumu izleyen Nasrettin Hocanın eşi  “Neden her iki komşuya da haklısın diyorsun? Bu doğru değil” demiş.

Eşinin bu sözünün üzerine hoca karısına “ sen de haklısın” cevabını vermiş.

Halkın yiyeceklerine yapılacak zamlar için herkesin  gerekçesi bulunuyor. Bu zamların  nedenlerini ve çözüm yolunu araştıran, tarım girdilerinin sürekli  artışının  nedenlerini dikkate alan yok.Bu durumdan etkilenen fırıncılar neden zam yapmayacak.

-----------------

EKMEK KATIK YAPILACAK DURUMA GELDİ

Dar gelirlilerin sofralarında diğer yiyeceklerin olması bir yana  gelirleri ile ekmeği dahi katık yapacak , idareli kullanacak hale geldi.

Bugüne kadar yemekler için“katık tap” uyarısı şimdi ekmek için kullanılır duruma geldi. Bir ekmek günde bir kişiye yetmiyor. Her insanın günde bir buçuk ekmek yendiğini düşünelim.

Bugünkü fiyatı ile dürt nüfuslu bir ailenin bütçesinden günde sadece ekmek için  45 lira ödemesi gerekiyor.

Bu ayda 1450 lira  eder. Ayda 10 bin lira alan bir aile diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak.?  Hesap kitap ortada. Dar gelirlilerin sıkıntılarını, geçim zorluklarını önleyecek bir  uygulama  yok. Piyasa denetimi diye bir çalışma  yapılmıyor . Herkesin malını istediği fiyattan satma imkanı oluyorsa pahalılık nasıl önlenecek.Bakıyorsunuz, akaryakıta zam mı yapıldı : Bu zamdan etkilenmiş olmasa da  anında her şeye zam geliyor.

Önümüz Ramazan Bayramı bu koşullarda şeker bayramı da denilen bir kutsal günde kaç kişi evine baklava ve benzeri tatlı alabilecek. Çocuklarına giyecek alabilecek ve harçlık verebilecek. Halk böyle mutlu gününde sorunları çözmek için kara kara düşünüyor. 

Bu arada yakınlarından uzakta olanlar böyle akaryakıta her hafta zam geldiği  bir zamanda  yakınları  ziyaretler de zorlaşıyor.

Yazımın başında da belirttiğim gibi halkın ekmeği ile oynamak hiçbir yöneticiye yarar getirmez.

Bunun da bilinmesinde yarar var. Bu seçimde de  bir sınav olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.